1515
Annons
BÖRSEN: FORTSATT UPP EFTER JULEN, FLERA FÖRVÄRV, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen något ned efter julledigheten men vände snabbt upp och återupptog därmed den positiva tendensen från i torsdags när den svenska aktiemarknaden steg drygt 2 procent. Uppgången kom trots fortsatt spridning av omikron-varianten av covid-19 med bland annat störningar i den amerikanska flygtrafiken som följd. De ledande Europabörserna var oregelbundna. Flera börser är stängda på måndagen, däribland Londonbörsen.

Klockan 09.45 var det svenska OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 2.396. Då hade aktieaffärer för runt 2 miljarder gjorts på Stockholmsbörsen.

Boliden backade 1,0 procent efter att ha stoppat nickelproduktionen vid smältverket i Harjavalta på grund av en slaggexplosion. Boliden räknar med att tappa 100 miljoner kronor i rörelseresultat.

Flera verkstadsföretag gick också svagare än index. Däremot steg livekasinobolaget Evolution med 2,4 procent samt investmentbolagen Kinnevik och Investor med runt 1,5 procent.

Trelleborg handelsstoppades inför börsöppningen. I torsdags skrev Dagens industri att japanska Yokohama Tire överväger att lägga bud på Trelleborgs division Wheel Systems.

En rad förvärvsavtal har ingåtts i slutet av året. Getinge adderade 0,6 procent efter torsdagens besked om att medicinteknikbolaget förvärvar det USA-baserade företaget Talis Clinical som är verksamt inom molnbaserade mjukvarulösningar för akutsjukvård. Den initiala köpeskillingen uppgår till 596 miljoner kronor.

I life science-sektorn klättrade Bioarctic 11 procent. Samarbetspartnern Eisai har meddelat att lecanemab, en antikropp riktad mot protofibriller av amyloid-beta för behandling av tidig Alzheimers sjukdom, har beviljats så kallad Fast Track-designation av amerikanska läkemedelsmyndigheten.

Sedana Medical har samtidigt fått ett godkännande av typen Investigational New Drug, IND, av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för att påbörja kliniska fas 3-studier med Sedaconda-produkterna i USA. Aktien lyfte 3,6 procent.

Integrum ökade 11 procent. Medicinteknikbolaget planerar att stödja det amerikanska veterandepartementets program för att erbjuda Opra-systemet till veteraner som uppfyller kriterierna för implantatsystemet.

Karo Pharma steg 2,7 procent efter att ha meddelat att bolaget har ingått ett säljoptionsavtal med Reckitt angående ett möjligt förvärv av hudvårdsvarumärket E45 för 200 miljoner pund.

Storskogen avancerade 3,0 procent. Investmentbolaget förvärvar LNS Holding, en leverantör av automationslösningar för matning och bortförsel av råmaterial i produktionslinor, för 185 miljoner schweizerfranc.

Ett annat förvärv har meddelats av Cary Group som köper den norska fordonsreperatören MPS Bilskade för att stärka marknadspositionen i Norge. MPS Bilskade har 63 verkstäder i Norge med omkring 55 anställda. Även här belönades nyheten med en uppgång på 3 procent.

Vidare har Ecoclime meddelat att bolaget under det fjärde kvartalet har tecknat tre avsiktsförklaringar om förvärv. Aktien steg 3,5 procent i förmiddagshandeln.

På måndagen var det handelspremiär för det så kallade spac-bolaget Spacett på Spotlight Stock Market. Spacett vill förvärva ett målbolag som har en tydlig affärsmodell med koppling till digitaliseringstrenden. Den nyemission på 27 miljoner kronor som Spac-bolaget Spacett gjorde inför noteringen tecknades till 274 procent. Aktien steg 10 procent jämfört med teckningskursen som var 10 kronor.


Graf: OMXS30 måndagen den 27 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?