1515
Annons
BÖRSEN: UPPDATERINGAR LYFTER HUSQVARNA, AUTOLIV, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Måndagen inleddes med små indexrörelser på Stockholmsbörsen och tendensen var likartad i övriga Europa.

Bland storbolagsaktierna i Stockholm stack Autoliv ut med ett kurslyft efter att ha upprepat sin helårsprognos, och även Husqvarna överraskade med att stiga efter en omsättningsuppdatering.

Svagast bland storbolagen var Assa Abloy, men även flera industribolag backade. Morgonens stora förlorare var Skistar som backade kraftigt för tredje handelsdagen i rad.

Omkring klockan 8.30 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.893 och aktier för 2,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Tyska DAX var upp 0,2 procent och franska CAC 40 var oförändrat.

På nyhetsfronten märktes att Husqvarna varnat för lägre omsättning i andra kvartalet. Komponentbrist har enligt bolaget bidragit till begränsad produktion och bolaget räknar med att nettoomsättningen för kvartalet blir cirka 15,5 miljarder kronor, inklusive förvärvet av Orbit Irrigation. Enligt Infronts sammanställning av nio analytikers prognoser från slutet av april väntades i snitt en nettoomsättning på 16,4 miljarder kronor för kvartalet och ett rörelseresultat på 2,6 miljarder kronor. Efterfrågan beskrevs dock av bolaget som "stark", och aktien handlades upp 1,8 procent.

Autoliv uppgav i ett pressmeddelande att bolagets verksamhet "anpassas efter rådande affärsvillkor", och att bolaget börjar se effekt av prisförhandlingar i syfte att minska effekten av kostnadsinflationen. Parallellt med förhandlingarna genomförs dessutom ytterligare besparingar, enligt bolaget som upprepade sin helårsguidning om en organisk försäljningstillväxt på cirka 12-17 procent och en justerad rörelsemarginal på cirka 5,5-7 procent. Aktien avancerade 4,1 procent.

Handelsbankens sedan länge planerade försäljning av bankens danska verksamhet har nu gått i mål, då förhandsfavoriten Jyske Bank tar över under fjärde kvartalet i år. Handelsbanken handlades upp 1,7 procent men även övriga storbanker steg för dagen – Swedbank var också upp 1,7 procent medan SEB steg 1,4 procent och Nordea 1,3 procent.

Skistar har backat kraftigt flera dagar i rad och fredagens rapport innebar ingen lättnad. Aktien har på måndagen av Handelsbanken fått en kortsiktig rekommendationssänkning till behåll från tidigare köp, och Skistaraktien svarade med att backa ytterligare 8,8 procent. Sedan stängning i onsdags har Skistar fallit drygt 19 procent.


Gränges väntar sig att försäljningsvolymen i andra kvartalet uppgår till 90 procent av volymen motsvarande kvartal i fjol, medan rörelsemarginalen väntas fortsätta stärkas under andra kvartalet jämfört med första kvartalet. Aktien steg 5,8 procent på beskedet.

SBB-aktien har åkt jojo de senaste dagarna och på måndagen var det dags för en uppgång – aktien steg 5,4 procent.

Bland rekommendationerna har Axfood höjts till kortsiktigt köp av Handelsbanken från tidigare behåll, medan bankens långsiktiga rekommendation för aktien höjts till market perform från underperform. Axfood stärktes 4,7 procent.

Börsveckan rekommenderar i sin senaste utgåva köp av investmentbolagen Investor, Kinnevik och VNV Global samt lifescience-investeraren Linc, där den sistnämnda aktien lyfte 11 procent. Dessutom rekommenderar tidningen sälj för Latour.

Dagens Industri köprekommenderar i måndagens tidning Atlas Copco, ett bolag som enligt tidningen tidigare demonstrerat att det klarar sämre tider bra. Dollarförstärkningen det senaste året gynnar också bolaget och investerarna rekommenderas att följa i spåren på Atlas Copcos vd Mats Rahmström, som i våras fyllde på med Atlas-aktier. Atlas Copco A var upp 1,1 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera