BÖRSEN: OMXS30 STIGER 1,1% TILL REKORDHÖGA NIVÅER ÖVER 1.900

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgången på Stockholmsbörsen tilltog vid lunchtid på onsdagen där OMXS30-indexet nådde nya rekordhöga nivåer, troligen drivet av optimism i spåren av måndagens positiva vaccinbesked från Pfizer. Inom storbolagsindexet sågs Nordea i botten medan Swedish Match toppade vinnarlistan.

Omkring klockan 12.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,1 procent till 1.906. Aktier för 10,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Swedish Match stärktes 3,8 procent utan kännbara nyheter, men uppgången kan ses i ljuset av att aktien föll märkbart i måndags tidigare i veckan.

Bättre gick det även för Autoliv som steg 3 procent, följt av Essity som stod 2,3 procent högre.

I andra änden av storbolagsindexet var Nordea den solklara förloraren och föll 4,7 procent till 73:73 kronor. Den finländska finans- och försäkringskoncernen Sampo miljardsålde på tisdagskvällen Nordea-aktier till institutionella investerare till en kurs som var 4,5 procent under Nordea-aktiens stängning i Helsingfors. Aktivistfonden Elliott har tagit en position i Sampo och vill att koncernen säljer hela sitt Nordea-innehav.

Finansinspektionen står fast vid budskapet att svenska banker inte bör göra några utdelningar under 2020, men det kan enligt myndigheten vara rimligt att lönsamma banker kan ge viss utdelning under 2021 om ett antal villkor då är uppfyllda.

I en rapport om finansiell stabilitet skriver Riksbanken att bankernas reserveringar för kreditförluster har ökat under 2020, vilket har påverkat sektorns resultat negativt. Det finns en påtaglig risk för att antalet företagskonkurser ökar till följd av coronapandemin och därmed också en risk för ytterligare ökade kreditförluster.

Aktierna i SEB, Handelsbanken och Swedbank steg dock något.

Bland för dagen högt omsatta aktier noterades Evolution upp 3,5 procent efter att ha backat omkring 5 procent både på tisdagen och måndagen tidigare i veckan. Embracer var även högt omsatt och avancerade drygt 2 procent.

Lucara Diamond klättrade 1,9 procent efter att ha utvunnit en obruten 998 carat vit diamant från sin helägda gruva Karowe i Botswana.

Bioteknikbolaget Calliditas lyfte 6 procent i spåren av helgens positiva fas 3-besked för läkemedelskandidaten Nefecon som fick aktien att rusa i måndags.


Millicom-aktien fortsatte stiga, med 4,6 procent, efter att det på tisdagen blivit känt att aktien i kabeloperatören tagit plats i OMX Stockholm Benchmark vilket marknaden då välkomnade med öppna armar.

Gamingbolaget Stillfront tappade 4,7 procent efter en kvartalsrapport med blandade siffror.

Bland övriga rapportbolag steg Serstech med 9,8 procent medan Angler Gaming föll 16 procent.

Skogskoncernen Stora Enso har uppdaterat sin strategi och vissa av de finansiella målen i samband med onsdagens kapitalmarknadsdag. Aktien var oförändrad.

Styrelsen i Dustin har föreslagit en utdelning om 2:20 kronor per aktie. Aktien klättrade 4,1 procent.

På oljeprisfronten sågs fortsatta uppgångar där Nordsjöoljan Brent och amerikanska WTI-oljan steg omkring 2,4 procent vardera. Oljebolagen handlades upp på bred front.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdagen den 11 november

image

Bildkälla: Infront.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?