Annons
NEW YORK: BLANDAD ÖPPNING MED INTEL PÅ FALL, S&P 500 -0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På onsdagen inledde de amerikanska börserna handeln blandat efter några dagar med uppgång. I nyhetsflödena noterades det bistra makroekonomiska besked, medan det i stället var blandat från bolagssidan.

Vid 16.10-tiden var Dow Jones industriindex ned 0,3 procent till 33.085. Teknikorienterade Nasdaqs kompositindex adderade däremot 0,4 procent till 12.225, medan breda S&P 500 tappade 0,2 procent till 4.153.

Onsdagens aningen bittrare sentiment kan bland annat ses mot bakgrund av besked från OECD:s, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, vårprognos. Organisationen påpekade att kriget i Ukraina har orsakat en stor humanitär kris och att den åtföljande ekonomiska chocken, tillsammans med dess inverkan på globala råvaror, handel och finansiella marknader, också kommer att få en betydande effekt på ekonomiska utfall och levebröd.

OECD noterar att utsikterna i stora drag var gynnsamma innan krigsutbrottet, då tillväxt och inflation var på väg att normaliseras i takt med att covid-19-pandemin och utbudsstörningar avtog. Invasionen av Ukraina, tillsammans med nya nedstängningar i stora städer och hamnar i Kina på grund av nollcovidpolicyn, har däremot orsakat nya negativa chocker.

Fortsättningsvis visade Feds BNP-indikator en tillväxt på 0,9 procent för den amerikanska ekonomin i beräknad årstakt för det andra kvartalet. För bara en vecka sedan förväntades en tillväxt på 1,3 procent.

På bolagsfronten sågs vaccinutvecklaren Novavax nästan 2 procent högre. Bolaget har fått ett positivt utlåtande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s rådgivande panel för covid-19-vaccinet NVX-CoV2373.

Chiptillverkaren Intel föll dock 4,1 procent sedan bolaget vid en konferens nämnde att förhållandena var sämre än väntat under kvartalet. Bolaget diskuterade risker relaterade till efterfrågan, lager och nedstängningar i Kina.

Roku adderade strax över 11 procent efter att Business Insider i en artikel uppmärksammat att strömningsbolaget befinner sig i samtal som kan mynna ut i att strömningsjätten Netflix köper upp Roku. Netflix-aktien avancerade närmare 3 procent.

Thor Industries, som är kund till svenska Dometic, steg 2,2 procent. Företaget hade en konsoliderad orderstock på fritidsfordon (RV) på 13,9 miljarder dollar per den 30 april, enligt bolagets rapport.

Bolaget uppgav att oberoende återförsäljare av dragbara fritidsfordon, som husvagnar, hade historiskt mer normala lagernivåer vid utgången av april, medan lagren för fritidsmotorfordon, som husbilar, var fortfarande under "optimala nivåer". Gällande kvartalsresultatet var det bättre än väntat och försäljningen nådde rekordnivåer.

Den amerikanska tioårsräntan var upp 4 punkter till 3,02 procent.


Graf: S&P 500 onsdagen den 8 juni

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera