Annons
NEW YORK: TEKNIK- OCH OLJEBOLAG BLAND VINNARNA, S&P 500 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York avslutade torsdagen muntert med uppgångar inom de flesta sektorer. Starkt gick det för teknikbolag tillsammans med oljebolagen som återhämtade sig något efter flera dagars nedgångar.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,1 procent till 31.384 samtidigt som tekniktunga Nasdaq kompositindex klättrade 2,3 procent till 11.621. Det breda S&P 500 avslutade handeln med en uppgång på 1,5 procent till 3.902, motsvarande en uppgång på 0,5 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Efter onsdagens protokoll från Feds senaste FOMC-möte, där ledamöterna drog slutsatsen att de behöver öka takten i räntehöjningarna, blev det tydligt att Fed först och främst fokuserar på att få bukt på inflationen och risken för en recession placeras längre ned på prioriteringslistan.

På torsdagen talade även Fed-guvernören Christopher Waller som sade att han stödjer en 75-punktershöjning i juli och troligtvis en höjning med 50 punkter vid följande möte i september.

"Vi måste gå över till en mycket mer restriktiv miljö och göra det så snabbt som möjligt", sade han, enligt Bloomberg.

Han tonade samtidigt ned oron över att den amerikanska ekonomin börjar falla och kallade rädslan för en lågkonjunktur för överdriven. Waller menar att det fortfarande finns en "bra chans" att ekonomin kommer få en mjuk landning.

På bolagsfronten var den amerikanska energisektorn upp 3,5 procent efter att ha underpresterat övriga sektorer de senaste dagarna. Bolag som Exxon och Occidental Petroleum steg 3,2 respektive 4,0 procent.

Tekniksektorn gick också starkt, i synnerhet chiptillverkare som steg efter att Samsung Electronics för det andra kvartalet släppt preliminära siffror som var klart högre än för motsvarande period året före. Nvidia och AMD steg bland andra 4,9 respektive 5,2 procent samtidigt som Intel var upp 3,1 procent.

Flera elbilstillverkare bjöd på tydliga uppgångar efter att kinesiska regeringsföreträdare uppgav att de ska överväga förlängda skattelättnader för elbilsköpare. Nio steg 8,1 procent och Xpeng var upp 4,8 procent. Även amerikanska Tesla adderade 5,5 procent.

Inredningsbolaget Bed Bath & Beyond lyfte omkring 21 procent efter att flera insynsköp registrerats.

Gamingbutikskedjan Gamestop avser genomföra en split där en aktie delas i fyra. Marknaden handlade upp aktien 15 procent.

Bland de amerikanska räntorna var avkastningskurvan fortsatt svagt inverterad med tioårsräntan upp 10 punkter till 3,01 procent medan den tvååriga motsvarigheten stod på 3,03 procent.


Graf: S&P 500 torsdagen den 7 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera