1515
BÖRSEN: ÅTERHÄMTNING MED HJÄLP AV WALL STREET, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med draghjälp av uppgången i USA lyckades Stockholmsbörsen återhämta sig under eftermiddagen och avsluta måndagen på plus. Handelsvolymerna var lägre än normalt då flera Europabörser höll helgstängt.

Evolution och Kinnevik stack ut som vinnare bland storbolagen medan Ericsson var en av förlorarna.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent och stängde på 2.245. Aktier för drygt 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under måndagen.

Londonbörsen steg 0,5 procent och Parisbörsen slutade upp 0,3 procent. På Frankfurtbörsen var det helgstängt på måndagen eftersom det är annandag pingst, liksom på Köpenhamns- och Oslobörsen.

Trenderna stärktes överlag under den senare delen av handeln. Uppgångarna i Evolution och Kinnevik utökades och aktierna slutade upp 4,0 procent respektive 2,9 procent. Autoliv och Electrolux gick också bättre än index med uppgångar på 1,5 procent respektive 1,2 procent.

Bland de mest handlade sågs också Embracer gå upp 2,1 procent.

Ericsson sjönk däremot 1,1 procent, efter att bolaget uppdaterat sina riskfaktorer i prospektet till en emission av företagsobligationer. Ericsson bedömer att risken har ökat för att det kommer att få en betydande lägre marknadsandel i anbudsförfaranden i Kina jämfört med nuvarande marknadsandel.

En svag utveckling noterades även för storbankerna, som med undantag för Nordea visade nedgångar på 0,3-0,4 procent. Regeringen har lanserat en ny version av den så kallade bankskatten, rapporterar Ekot. Förslaget är att svenska banker inte bara ska betala skatt på skulder i Sverige utan även på skulder som ligger i bankernas utländska filialer, samtidigt som skattesatsen sänks.

Millicoms vd Mauricio Ramos lovar i en intervju med Dagens Industri att teleoperatören ska köpa tillbaka egna aktier senare i år. Depåbeviset var upp 2,1 procent.

Stillfront avancerade 6,2 procent. Sen fredagseftermiddag meddelades att spelutvecklaren flyttar från First North till Stockholmsbörsens huvudlista på onsdag.

Clas Ohlson sjönk däremot 3,0 procent. Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka, en tredje aktör ger sig nu in i form av den brittiska hedgefonden Marble Bar Asset Management.

Hemnet stärktes 4,0 procent och Nordnet gick upp 4,9 procent, efter att aktierna tagits in i Nasdaqs nordiska index VINX Benchmark, enligt den halvårsvisa översynen.

Checkin.com fortsatte upp med 12,4 procent till 48 kronor. Aktien har gått starkt sedan torsdagens debut som föregicks av en nyemission med teckningskurs 15:50 kronor.

LMK, som äger Linas Matkasse, steg 8,2 procent till 72:20 kronor. Pareto, som var finansiell rådgivare i samband med LMK:s notering i mars, har höjt sin riktkurs från 115 till 125 kronor med upprepad köprekommendation.

Africa Resources delägda guldprojekt Karamoja Gold i Uganda befinner sig i försäljningsdiskussioner. Aktien rusade 55 procent efter beskedet.Graf: OMXS30 måndagen den 24 maj

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?