Annons
ALLEIMA: DÄMPAD EFTERFRÅGAN LÅGFÖRÄDLAT FORTSATTE 4 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stålbolaget Alleima uppger att den dämpade efterfrågan som bolaget noterade för lågförädlade produkter inom industri- och konsumentsegmenten under tredje kvartalet kvarstod under fjärde kvartalet, främst i Europa och Nordamerika.

Det framgår av delårsrapporten.

"Kundaktiviteten i våra övriga segment förblev hög överlag, med en god underliggande efterfrågan. Sammantaget resulterade det i en organisk orderingångstillväxt för kvartalet om 17 procent, och -7 procent exklusive större ordrar", uppger Alleimas vd Göran Björkman i rapporten.

Intäkterna växte å sin sida organiskt med 14 procent under kvartalet, samtidigt som den justerade rörelsemarginalen förbättrades, framhåller han.

"Vi förbättrade den justerade rörelsemarginalen till 10,8 procent, jämfört med 9,0 procent under motsvarande kvartal föregående år, och vi kompenserade framgångsrikt en betydande kostnadsinflation genom prishöjningar", skriver Alleima-chefen.

Fritt operativt kassaflöde ökade till 801 miljoner kronor, men minskade för helåret jämfört med 2021, vilket enligt Göran Björkman är normalt i bolagets verksamhet i en omvärld med höga råvarupriser och en stark tillväxt.

"Vårt resultat under året ligger väl i linje med våra finansiella mål, med en organisk intäktstillväxt om 13 procent, och en justerad rörelsemarginal på 9,1 procent. Vi har en stabil finansiell ställning och vi är i princip skuldfria", skriver han.

Samtidigt kommer stålbolaget inte undan utmaningarna i det rådande makroekonomiska landskapet med kriget i Ukraina, inflationstryck och begränsningar i energiförsörjningen.

"Det innebär att vi kommer att fortsätta arbeta proaktivt för att minska effekterna av ökade kostnader. Vi har bevisat att vi kan anpassa oss snabbt till förändrade marknadsvillkor och att vi är beredda att vidta snabba åtgärder om marknadsförhållandena skulle försämras", uppger Göran Björkman.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera