1515
Annons
RÄNTOR/VALUTOR: DOLLARN STÄRKS, RÄNTOR VÄNDER NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn stärks väsentligt mot både kronan och euron under tisdagsförmiddagen, och dollarindexet stiger till över 105,50 nivån. Yenen fortsätter sitt tapp och handlas nu till 135:80 mot dollarn. Räntorna vänder ned efter en generell uppgång under måndagen och tisdagsmorgonen.

De amerikanska räntorna steg inledningsvis på tisdagsmorgonen, dock har uppgången stannat av nu under förmiddagen. Tvååringen ligger på 2,90 procent och tioåringen på 2,91 procent, avkastningskurvan är därmed nära att inverteras vilket är en recessionssignal.

Australiens centralbank, RBA, höjde som väntat räntan med 50 punkter till 1,35 procent. I samband med besked upprepade RBA att man stegvis kommer genomföra åtgärder för att normalisera penningpolitiken. RBA signalerar därmed ytterligare höjningar kommande månader, men att besluten är "databeroende".

Australiendollarn tappade mot både dollarn och euron, men främst mot dollarn. AUD/USD handlas till cirka 0:68 på tisdagsförmiddagen.

Australienska räntor steg på måndagen inför tisdagens besked, men sjönk tillbaka timmarna inför besked och den initiala reaktionen var nedåt även på själva beskedet.

"Det finns inga tecken på att RBA kommer att göra mer än vad som redan signalerats", sade Diana Mousina på AMP Capital Markets.

Centralbankschefen Philip Lowe uppgav att data som kommit in på senare tid har varit positiv.

"Kommittén kommer att bevaka hushållskonsumtionen noga och utefter det fatta penningpolitiska beslut", sade Lowe.

Framöver ser RBA att inflationen toppar senare i år för att röra sig tillbaka till en nivå om 2 till 3 procents inflation redan nästa år.

På tisdagens agenda står inköpschefsindex från flertalet länder. Svenskt inköpschefsindex sjönk till 62,8 i juni ned från 67,8 procent i maj.

"Juniutfallet visar på en fortsatt stark tjänstekonjunktur även om nedåtriskerna har ökat i och med allt dystrare hushåll och stigande räntor vilket kan bli en ökad utmaning för tjänsteföretagen under andra halvåret", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.

Anmärkningsvärt är dock att samtliga delindex utom affärsvolym är över dess historiska genomsnitt, vilket visar en robust tjänstekonjunktur.

Definitivt kombinerat inköpschefsindex för euroområdet uppmättes till 52,0 i juni, ned från 54,8 föregående månad. PMI för tjänstesektorn sjönk till definitiva 53,0 från 56,1 månaden innan.

"Arbetsmarknaden är fortfarande robust men en nedväxling i efterfrågan och försämrad affärsoptimism pekar på att arbetsmarknaden kan svalna under de kommande månaderna", sade Chris Williamson på S&P Global.

Inköpschefsindex i Kina steg betydligt till 54,5 i juni från 41,4 i maj, efter att covidrestriktionerna lättats. Det bekräftar också en tidigare uppgång i det officiella tjänste-PMI till 54,7 i juni.

Samtidigt kom det definitiva tjänste-PMI för Japan in något under det preliminära, men ändå med en uppgång från maj.

Senare i veckan väntas protokoll från Fed-mötet i juni men också en del amerikanska bolagsrapporter, bland annat från Levi Strauss.

"Med två kvartal i rad med negativ ekonomisk tillväxt, ett Federal Reserve som tycks vilja strama åt aggressivt oavsett den makroekonomiska bakgrunden, och signaler om en mer markerad inbromsning, så kan en rapportperiod som överraskar lite på uppsidan snarare än förväntat nedåt hjälpa till att stabilisera marknaderna något", sade Quincy Krosby på LPL Financial till CNBC.

Sentimentet kan samtidigt ha bättrats något efter uppgifter om att president Joe Biden väntas offentliggöra en del lättnader i tullarna riktade mot Kina, som Donald Trump införde. Detta för att lätta på kostnadstrycket för hushållen i USA.

Finansministern Janet Yellen och Kinas vice premiärminister Liu He hade på tisdagen ett samtal för första gången sedan oktober, där de bland annat diskuterade tullarna och hur de störda leveranskedjorna kan återupprättas.


             tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:4480 (10:3198) EUR/USD 1:0338 (1:0435)
EUR/SEK 10:7993 (10:7701) USD/JPY 135:81 (135:58)
Ty obl 2 0,53 (0,61) Ty obl 10 1,28 (1,32)
US obl 2 2,90 (2,84) US obl 10 2,90 (2,89)
Sv obl 2 1,55 (1,54) Sv obl 10 1,53 (1,56)


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera