1515
BETTING: FATF SKA RÖSTA OM MALTA SKA "GRÅLISTAS"

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) The Financial Action Task Force (FATF) ska rösta om huruvida Malta ska sättas upp på den så kallade grå listan över länder som skall övervakas extra noga i avseende bland annat pengatvätt, rapporterar maltesisk media.

Det föga smickrande medlemskapet på listan innebär inte några sanktioner, men en varning till det internationella finansiella samfundet att landet inte gör tillräckligt för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Många spelbolag, däribland ett stort antal svenska, har sin bas i Malta. Chefen för iGaming European Network (iGen), Enrico Bradamante säger till The Malta Independent att han inte tror att listplaceringen kommer att få en omedelbar effekt på spelbranschen, men att det gradvis kan få konsekvenser för bolagens rykte och verksamhet.

"Jag tror inte att företagen kommer att lämna, men de skulle definitivt se över att minska sin exponering och sin närvaro på Malta", säger Enrico Bradamante.

Omröstningen bland de 37 medlemsländerna väntas äga rum på onsdagseftermiddagen. Bland organisationens medlemsländer ska USA vara ett av dem som har skarpa invändningar mot landets arbete mot ekonomisk brottslighet.

Mötet är hemligt och inget besked väntas efter onsdagens omröstning. På fredagen håller FATF en pressbriefing, men det är inte säkert att ett officiellt besked huruvida det blir en grålistning kommer innan det slutliga dokumentet publiceras efter sommaren.

Placeras Malta på listan är landet det första inom EU som hamnar på den grå listan som i dag rymmer ett tjugotal länder, däribland Caymanöarna och Albanien. Island var tidigare grålistat efter Panamadokument-skandalen men har nu fått återvända in i värmen. Nästa steg är den svarta lista men där finns i dag endast Nordkorea och Iran.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?