1515
Annons
BÖRSEN: UPPGÅNGEN AVTOG, ALFA LAVAL UPP PÅ ORDER, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen startade tisdagen med en tydlig uppgång under den första halvtimmen men föll sedan tillbaka något. Alfa Laval höll sig framme bland storbolagen efter en stororder medan Hemnet och CTEK föll efter att storägare dumpat aktier.

Runt klockan 10 var OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.136 efter en inledning upp omkring procenten. Aktier för 4,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Alfa Laval steg 2,7 procent efter besked att bolaget fått sin största order någonsin från bryggeriföretaget Golden Brewery. Ordern avser bryggerisystem och uppskattas till ett värde av 670 miljoner kronor. Verkstadskollegan SKF var också upp 2,7 procent. Bland aktier som gick mot strömmen fanns kraft- och automationsbolaget ABB och tobaksbolaget Swedish Match som var ned i området runt 1 procent.

Kanada kommer att välja Lockhead Martins stridsflygplan F-35 i stället för Saabs Jas 39 Gripen i en affär vars värde uppskattas till 19 miljarder dollar. Saab vars aktie sjönk 1,6 procent sade i en kommentar till CNN att de respekterar beslutet från den kanadensiska regeringen, samtidigt som bolaget vidhåller att de hade presenterat det bästa erbjudandet.

CTEK och Hemnet pressades efter att storägare minskat sina innehav i de båda bolagen. CTEK:s näst största ägare Altor sålde aktier motsvarande närmare 12 procent av de utestående aktierna i batteriladdarleverantören för 120 kronor per aktie som i sin tur backade 4,6 procent till 125 kronor. I bostadsplattformen Hemnet sålde General Atlantic 8 miljoner aktier till ett pris om 142 kronor stycket och aktien föll 7 procent till 143:50 kronor.

Bättre gick det för Storskogen som steg 5,6 procent efter att serieförvärvaren ingått ett bankfacilitetsavtal om 500 miljoner euro som ska användas som en back-up-facilitet och för att öka den finansiella flexibiliteten.

Priset på olja har fortsatt ned under morgonen men flera av oljebolagen var trots det upp. Däribland Africa Oil som inkasserat utdelning om 100 miljoner dollar från innehavet i Prime Oil and Gas och aktien steg 4 procent.

Teknikbolaget Kebni har beslutat att göra en företrädesemission av units som kan tillföra 43,5 miljoner kronor. Teckningsoptionerna i emissionen kan komma att tillföra ytterligare maximalt 32,2 miljoner kronor senare. Kursen i emissionen är 0:45 kronor och aktien föll över 25 procent till 0:60 kronor på First North.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har mottagit ytterligare analysresultat från de borrhål som gjordes i fjol inom bolagets spanska Corcelprojekt, men flaggar samtidigt för att covid-19 lett till förseningar. Aktien handlades upp drygt 5 procent.

Stora Enso steg 1,9 procent. Bolaget har inlett en process syftande till att möjliggöra försäljning av fyra produktionsläggningar för papper. Avsikten med försäljningen är att i linje med koncernens strategi fokusera på den långsiktiga tillväxtpotentialen för förnybara produkter inom förpackningar, bygglösningar och innovationer inom biomaterial.


Bild: Stockholmsbörsens OMXX30-index tisdagen den 29 mars

image


Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?