1515
Annons
BÖRSEN: VÄNTAS STARTA TISDAGEN MED SMÅ INDEXRÖRELSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen med måttliga indexrörelser, vilket också gällde under måndagens börshandel.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en öppning runt plus 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var upp kring 0,2 procent.

Måndagens USA-börser avslutade blandat. Dow Jones industriindex stängde på minus 0,2 procent medan det bredare S&P 500 steg 0,4 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex var upp 0,9 procent. Dollarn handlades på tisdagsmorgonen aningen svagare mot euron och japanska yenen.

Även i Asien syntes blandad börsutveckling. De kinesiska börserna backade efter vikande inköpschefsindex. Gamingbolag föll i spåren av måndagens besked att kinesiska regeringen vill begränsa barn och ungas spelande på tv- dator- och mobilspel. Tokyobörsen var i stället upp en dryg procent.

Oljepriserna visade små rörelser på morgonen. Omkring 95 procent av oljeproduktionen i amerikanska delen av Mexikanska Golfen låg på måndagen nere till följd av orkanen Ida.

Morgonens bokslutsrapport från utbildningsföretaget Academedia visade ett lägre resultat än väntat för fjärde kvartalet, enligt Infronts sammanställning av tre analytikers estimat. Rörelseresultatet blev 329 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet 393 miljoner. Nettoomsättningen låg några procent över förväntan. Academedia föreslår en utdelning på 1:75 kronor per aktie (1:50). Väntat var 1:93 kronor.

Norska flygbolaget Norwegian fortsatte att påverkas negativt av resebegränsningar på de viktiga europeiska marknaderna under första halvåret 2021, men ser samtidigt en positiv bokningstrend i takt med att resandet sakta luckras upp när vaccinationsprogram sjösätts. Justerat rörelseresultat var -2.438 miljoner norska kronor i första halvåret (-3.929) och omsättningen 591 miljoner (7.138). Sektorkollegan SAS rapporterar på onsdag.

Eolus Vinds rörelseresultat minskade till 8,2 miljoner kronor i andra kvartalet (64,2) medan nettoomsättningen steg till 673 miljoner (410).

Solenergiföretaget Midsummers nettoresultat sjönk till -38,1 miljoner kronor i andra kvartalet (-17,6) och nettoomsättningen till 10,1 miljoner kronor (28,4).

Tisdagen är sista dagen i innevarande rapportperiod och det är framförallt en rad bolag från First North och Spotlight som öppnar böckerna.

Belysningskoncernen Fagerhult meddelade på måndagkvällen köp 30 procent av aktierna i kanadensiska Sistemalux, något som ska stärka bolagets närvaro på den nordamerikanska marknaden.

Invajo har träffat en avsiktsförklaring om omvänt förvärv av EPTI, ett bolag som investerar kapital och operativt stöd till bolag, entreprenörer och grundare, för cirka 624 miljoner kronor. Invajo ska byta namn till EPTI och betalar med nyemitterade aktier.

Finans- och fastighetsmannen Erik Selin har via bolag investerat 104 miljoner norska kronor i det norska biometribolaget Zwipe, som är parallellnoterat på First North i Stockholm och Merkur i Oslo. Erik Selins bolag har köpt 4 miljoner nyemitterade aktier till kursen 26:10 norska kronor.

Inziles vd Daniel Wedberg avgår. Nyligen meddelades att fyra styrelsemedlemmar i elfordonstillverkaren slutar på egen begäran. Vidare skriver Inzile på tisdagen att Hakan Koc, medgrundare och en av de största aktieägarna i tyska Auto1, har investerat i QEV som Inzile planerar att köpa 80 procent i, och att han sedan avser byta till Inzileaktier.

Medivir har fått regulatoriskt godkännande från det brittiska läkemedelsverket för den kommande fas 1/2a-kombinationsstudien med bolagets ledande läkemedelskandidat MIV-818 mot cancer i levern.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities har återupptagit bevakning av Surgical Science med fortsatt köprekommendation. Riktkursen höjs till 320 kronor.

På makrofronten riktas tisdagens statistikfokus i Europa främst mot den preliminära beräkningen av HIKP-inflationen i euroområdet i augusti, klockan 11.00.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?