1515
Annons
BÖRSEN: LÄTTNAD OCH STORA RÖRELSER I RAPPORTBOLAG, OMXS30 +1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade i stigande trend på onsdagen, med alla blickar fortsatt fästa på Ukrainakrisens utveckling. Efter några dagar av dramatisk utveckling har fokus riktats mot sanktioner mot det ryska intåget i sydöstra Ukraina.

De sanktioner som riktats mot Ryssland från Ukrainas västallierade har av initiala reaktionen dragit åt viss lättnad. Åtgärderna har så här långt inte drabbat energi- och råvarusektorer. Det tyska stoppet för den ännu ej verksamma gasledningen Nord Stream 2 kan dock betyda långsiktigt tryck uppåt på gaspriser i Europa, vilket noterats från flera håll.

Stockholmsbörsens storbolagsindex steg med 1 procent till nivån 2.179 efter omkring en timmes handel, med Swedish Match, Boliden och SKF i täten omkring 2 procent upp. I botten hittades Sinch, Getinge och Astra Zeneca som enda bolag på rött.

Nyhetsflödet var upptaget av den fortsatta rapportperioden som dominerades av lite mindre bolag. Flera av de lite större rapportbolagen fick se kursfall.

Fastighetsbolaget SBB redovisade bättre kvartalssiffror än väntat för så väl driftöverskott som hyresintäkter. Utdelningen på 1:32 kronor per aktie var också den högre än estimat på 1:19 kronor, enligt analytikerförväntningar insamlade av Infront. Bolaget spår dock ett resultat på 8:10 kronor per stamaktie A och B för 2022, en minskning från 8:47 kronor 2021. Aktien backade dock 7 procent.

Investmentbolaget Storskogen drabbades ännu hårdare av rapportreaktioner. Aktien var ned med 12 procent, efter ett lägre ebita-resultat än väntat, om än med högre nettoomsättning än estimat. Utdelningen var också den lägre än väntat: 0:065 kronor mot väntade 0:08 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media var en annan aktie på fall, 5,4 procent ned efter en ebitda-vinst i fjärde kvartalet som landade på 12,7 miljoner euro (12,4) med en marginal som frisserats till 40 procent (47). Lönsamheten föll tillbaka som en följd av en blandning av tillfälliga faktorer, bland annat intäktspress från sportspelsoperatörer i Europa samt lättade pandemirestriktioner i Japan som påverkade onlinekasino, uppger vd Michael Daly i rapporten.

3D-skrivarbolaget Bico lyckades bättre och aktien steg med omkring 6 procent. Nettoomsättningen har mer än dubblerats till 519 miljoner kronor (207) i fjärde kvartalet, varav den organiska tillväxten rensat för försäljning av icke-återkommande pandemirelaterade hygienprodukter föregående år var 30 procent. Förlusten efter skatt blev 25,9 miljoner kronor jämfört med en vinst på 20,4 miljoner kronor samma period i fjol.

"Vi har en tydlig plan för att visa lönsamhet redan under 2022. Denna plan består huvudsakligen av att flytta fram positionera kommersiellt i kombination med kostnadsfokus och aktiviteter för att avsevärt förbättra vårt kassaflöde", skrev Erik Gatenholm i vd-ordet av bokslutet.

En annan vinnare var bryggeriet Kopparbergs, som vände till vinst med ett rörelseresultat på 42 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-35,2). Resultatet summerat för helåret beskrivs som ett av de bästa någonsin och fjärde kvartalet som "starkt" av vd Peter Bronsman, delvis mot bakgrund av ökad marknadsandel inom segmentet fruktcider på den viktiga brittiska marknaden.

Största vinnare var dock medicinteknikbolaget Raysearch, som redovisade en nettoomsättning på 188 miljoner kronor (160) och en orderingång som ökat till 345 miljoner kronor (239). Aktien steg med 19 procent. En annan stark uppgång noterades i Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik. Rörelseresultatet i fjärde kvartalet blev 27,2 miljoner kronor (12,5).

På rekommendationsfronten har Danske Bank höjt Paradox aktie till köp från behåll men samtidigt sänkt riktkursen till 206 kronor från 217 kronor. Aktien steg 7 procent till 188 kronor jämnt på tisdagen.


Bild: OMXS30 onsdag den 23 februari

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?