1515
SYDKOREA: CENTRALBANK HÖJER STYRRÄNTA TILL 1,00% (0,75%)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sydkoreas centralbank, BOK, har beslutat att höja styrräntan med 25 punkter till 1,00 procent.

Trading Economics konsensus pekade mot en höjning med 25 punkter till 1,00 procent efter en första höjning, om 25 punkter, på tre år i augusti.

Beslutet var inte enigt, en ledamot ville lämna styrräntan oförändrad.

BOK noterar att penningpolitiken fortfarande kommer att vara stöttande, trots den senaste räntehöjningen, men att den kommer att fortsätta minska stödet i takt med att ekonomin återhämtar sig kommer.

Enligt chefen för BOK, Lee Juyeol, har inflationstrycket ökat avsevärt den senaste tiden och volatila priser för olja och andra råvaror höjer inflationsrisken. Inflationstrycket sprider sig också från utbudssidan till efterfrågesidan och BOK räknar med att inflationen kommer att ligga över målet under en längre tid än den tidigare väntat sig.

Han sade vid en pressträff att det inte är sannolikt att de senaste två räntehöjningarna kommer att få återhämtningen ur spår, och utesluter inte ytterligare en höjning under första kvartalet 2022.

Tillväxtprognoserna lämnas på 4,0 procent för i år och 3,0 procent för nästa år. För 2023 ser BOK en tillväxt på 2,5 procent.

Banken höjer samtidigt sin inflationsprognos och räknar nu med en inflation på 2,3 procent för 2021 och 2,0 procent för 2022, mot tidigare prognoser på 2,1 respektive 2,3 procent. För 2023 spås en inflation på i genomsnitt 1,7 procentSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?