1515
TECH: CHIPJÄTTEN TSMC PRESSAS VÄLJA SIDA I USA/KINA-STRID - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det taiwanesiska halvledarbolaget TSMC, som är världens största kontraktstillverkare av chip, pressas att välja sida mellan de rivaliserande parterna, USA och Kina, i det så kallade techkriget.

Det rapporterar Financial Times.

TSMC anklagas för att indirekt förse Kinas militär med materiel, vilket lett till ett dilemma för USA i landets kampanj med att skära av tillgången till högteknologiska komponenter.

På onsdagen gick Taiwan ut och motsade rapporter om att Kinas försvarsteknologiska utveckling sker med TSMC:s goda minne via en samarbetspartner. Taiwans ekonomiminister hävdade att Taiwans bolag båda hörsammar landets egna så väl som USA:s regler och även andra multilaterala avtal i fråga om att tillse efterfrågan på chip.

USA har sedan en tid tillbaka infört sanktioner på bolag som anses vara kopplade till Kinas militärmateriella utveckling. Allra senast lades sanktioner på sju organisationer som arbetar med utveckling av superdatorer, en åtgärd som kommunicerades i förra veckan.

En granskning av superdatortillverkarna, genomförd av Washington Post, indikerade att TSMC försett åtminstone en av de sju med chip som sedermera användes för att utveckla missilsystem för kinesiska folkets befrielsearmé.

"TSMC:s neutrala position och strategi att vara hela världens chipfabrikör utmanas", konstaterar Eurasia Groups analytiker Paul Triolo för Financial Times.

USA stod under fjolåret för 60 procent av TSMC:s intäkter medan Kinas andel var 20 procent. Men det är i Kina tillväxten finns, menar Paul Triolo.

"Kinesiska techbolag utvecklar konsumentelektronik i världsklass och det är en enorm källa för tillväxt inom TSMC:s avancerade noder", sade han.

TSMC har de senaste åren försökt blidka USA på annat vis, i fråga om att upprätta produktion på amerikansk mark i Phoenix, vilket dessutom är nära beläget till högkvarteren för vapentillverkarna Raytheon och Honeywell. USA har en uttrycklig önskan om att TSMC:s chip som nyttjas i stridsflygplanet F-35 ska tillverkas i USA. Fabriksöppningar har dock låtit vänta på sig.

I tidigare lägen där geopolitiken mellan USA och Kina hettat upp har TSMC lyckats manövrera om utbudet och undvika att gå miste om intäkter. Bland annat såldes den senaste generationens chip ämnade för Huawei i stället till Apple när USA svartlistade det kinesiska telekombolaget.

Politiseringen av halvledarbranschen, som blivit en het geopolitisk fråga där Kina dessutom har anspråk på Taiwan som en kinesisk provins. Ämnet nyligen huvudfråga i Nyhetsbyrån Direkts tv-program Trading Direkt, där C Worldwides förvaltare David Rindegren förklarade den sköra leverantörskedjan, den rådande utbudskrisen och den geopolitiska striden.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?