1515
FACEBOOK: PLANERAR CHARMOFFENSIV MOT BIDENADMINISTRATION - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det sociala nätverksbolaget Facebook planerar en charmoffensiv mot den blivande presidenten Joe Biden och hans administration, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Facebooks ledning siktar enligt tidningen på att reparera relationerna med Vita huset och politiker i Washington som hotat att skärpa regler för plattformsdominanter på internet, vars digitala makt angränsar till illegala monopol. Utredningar pågår för närvarande i USA:s federala handelskommission FTC.

Bolaget har också fått onda ögat av många i Demokraterna sedan valet 2016, då plattformen inte gjorde tillräckligt för att stävja spridandet av propaganda och desinformation, något som ledde till stora böter.

Charmoffensivens verktyg ska bestå av att Facebookanvändare uppmanas till handling i vissa av Joe Bidens hjärtefrågor. Bland annat ska arbetet mot desinformation trappas upp ytterligare. Tidigare i år uppmanade Joe Biden Facebook att öka fokus på området sedan han i politiska kampanjannonser på plattformen falskeligen anklagades för att ha utpressat ukrainska myndigheter att avbryta en utredning av hans son Hunter Biden, som under en period var styrelseledamot i ett energibolag i landet.

Facebooks planerade arbete mot desinformation ska formeras kring coronaviruspandemin, där också användare kommer uppmanas att ta vaccin mot covid-19.

En annan fråga som kommer lyftas av Facebook är FN:s klimatavtal, det så kallade Parisavtalet, enligt Financial Times. Användare kommer uppmuntras att dela innehåll relaterat till Parisavtalet. Joe Biden har gått till val på att USA ska återinträda i avtalet efter Donald Trumps utträde.

Bolagets spjutspets i fråga om att skapa nya ingångar till Vita huset är Nick Clegg, tidigare vice premiärminister i Storbritannien och numer tjänstgörande som chef över Facebooks arbete mot offentlighet, politiker och myndigheter. Nick Clegg har i flera fall arbetat nära före detta vicepresidenten Joe Biden under Obamaadministrationen, en period som sammanföll med Nick Cleggs post som vice premiärminister i Storbritannien.

Att Facebook ska komma att lyckas med charmoffensiven hålls dock för osannolikt av den ideella organisationen Accountable Tech.

"Joe Biden och hans närmaste har varit okuvliga i kritiken av Facebook och jag är försiktigt optimistisk gällande att bolagets försök att nyttja tidigare relationer inte kommer hindra en fortsatt hård linje", sade generalsekreterare Jesse Lehrich.

Vissa politiker har till och med lyft fram att det enda sättet för att råda bot på den digitala marknadsdominansen är att spränga monopolen och dela upp bolagen. Sådan lagstiftning finns tillgänglig och har nyttjats tidigare i liknande situationer med framväxande marknader. Exempelvis sprängdes John D Rockefellers oljeimperium Standard Oil i början av 1900-talet och Bell Systems telekom på 1980-talet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?