1515
Annons
NEW YORK: ELBILSBOLAG I BOTTEN, TURISM I TOPP, S&P 500 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde måndagens handel blandat. Bland förlorarna fanns elbilsbolag, där två av dem nu ska utredas av den amerikanska finansinspektionen.

Vid klockan 16.10 var Dow Jones industriindex upp 1,5 procent till 35.088. Nasdaqs kompositindex var oförändrad vid 15.085, samtidigt som S&P 500 steg 0,6 procent till 4.564.

Elbilsbolaget Lucid Group rasade 10,4 procent efter beskedet att finansinspektionen SEC initierat en utredning som av allt att döma rör sommarens börsnotering. Av dokument hos SEC framgår att Lucid Group den 3 december beordrades överlämna vissa dokument relaterade till myndighetens utredning.

"Utredningen tycks handla om fusionen mellan Churchill Capital Corp och Atieva och vissa prognoser och uttalanden i samband med detta", skrev Lucid, som uppger sig samarbeta fullt ut med SEC.

Även Tesla utreds av SEC. En visselblåsare har sagt att elbilsbolaget inte har meddelat aktieägare och allmänheten om defekter i solpaneler, vilka kan vara brandfarliga. Tesla-aktien sjönk 3,2 procent.

Kinesiska techkonglomeratet Alibaba handlades däremot upp 7,2 procent. Techjätten ska omorganisera koncernen och bilda två enheter, där den internationella e-handeln läggs i ett bolag och Kina-verksamheten ska drivas separat för att få till smidigare hantering och därigenom accelerera tillväxten.

Även teknikgiganten Apple såg aktiekursen stiga, om 3,4 procent. Keybanc har inlett bevakning av bolaget med en överviktsrekommendation och en riktkurs på 191 dollar. Aktien bytte händer vid 167:36 dollar i den inledande måndagshandeln.

En annan aktie som fick en positiv stämpel var gamingbolaget Electronic Arts. Aktien blev uppgraderad till köp av Citi, med motiveringen att analyshuset ser en attraktiv riskjusterad avkastning. Electronic Arts-aktien ökade 1 procent.

Varuhuskedjan Kohl's förekom i en artikel i Wall Street Journal, där ägaraktivister kräver att bolaget överväger en avyttring eller en avknoppning av sin snabbväxande e-handelsverksamhet. Kohl's-aktien var upp 7,4 procent.

Andra vinnare var flyg- och kryssningsaktier. American Airlines toppade S&P 500-indexet med en uppgång på 8,2 procent, samtidigt som kryssningsbolaget Carnival låg en plats bakom med en ökning på 7,7 procent.

Den tioåriga räntan var upp 3 punkter till 1,38 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 6 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?