1515
HUAWEI: ÖVERKLAGAR POST- OCH TELESTYRELSENS BLOCKERING - EKOT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det spionageanklagade kinesiska telekombolaget Huawei överklagar beslutet från Post- och telestyrelsen (PTS) som blockerar bolagets telekomnätsutrustning inför kommande utrullningen av nästa generations 5G-höghastighetsnät, enligt Sveriges Radios Ekot.

Beslutet om Huawei presenterades av PTS i samband med att villkor för den svenska 5G-auktionen publicerades den 20 oktober.

PTS, som enligt Ekot bekräftat överklagandet, hänvisade sitt beslut till rekommendationer från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Säpo och försvaret anser att Huawei och den likaledes kinesiska leverantören ZTE bör uteslutas för att trygga rikets säkerhet.

Auktionerna inleds den 10 november och beräknas pågå i cirka 10 arbetsdagar, en period som dock kan komma att ta längre tid.

Både svenska Ericsson och finländska Nokia, som är Huaweis huvudkonkurrenter, har tecknat avtal med de svenska teleoperatörer sedan beslutet offentliggjordes.

PTS har godkänt Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom som budgivare i auktioner i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden, som väntas vara centrala för 5G-utvecklingen i Sverige.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?