1515
BÖRSEN: BANKER OCH INDUSTRIBOLAG AGERAR SÄNKE, OMXS30 -2,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan i moll med banker och industribolag som sänke. First North-debutanten Implantica gjorde dock succé i måndagens förmiddagshandel.

Strax före klockan 12.30 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 2,4 procent till nivån 1.790. Aktier för 10,5 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten syntes nedgångar på drygt 3 procent för tyska DAX och Parisbörsens CAC 40. Londonbörsen var ned 3,7 procent.

En ny penningtvättshärva är på väg att rullas upp där läckta dokument till den amerikanska sajten Buzzfeed News visar att flöden om totalt 17.000 miljarder kronor kan ha tvättats vita. Nordea nämns i dokumenten och finländska public service-bolaget Yle rapporterar att det handlar om transaktioner på cirka 1,5 miljarder kronor genom Nordea. Banken placerade sig i botten inom OMXS30 med ett kurstapp på 5,4 procent. SEB var ned 3,8 procent och Swedbank 3,3 procent. Bland de största kursförlorarna inom storbolagsindex tappade också Autoliv 4,3 procent samt H&M, Volvo och SSAB A cirka 3,6 procent.

Samtliga aktier bland de mest handlade storbolagen lyste rött, men mer defensiva pjäser som Tele2, Getinge, Telia och Swedish Match tappade minst, mellan 0,2 och 0,9 procent.

De som tecknade i medicinteknikbolaget Implantica, som gjorde debut på First North, fick se sina nya aktier stiga till 102:40 kronor vid lunchtid från teckningskursen 65 kronor.

Senzime, som tillverkar engångssensorer för sjukvården, gick mot strömmen när aktien klättrade 17 procent. Handelsbankens småbolagsförvaltare Christian Brunlid gav tummen upp för aktien i DI:s Börsmorgon.

"Bolaget är värt 1,2 miljarder, deras adresserbara marknad är 10 miljarder. De kommer ju inte att ta allt, men låt oss säga att om det blir 1 miljard på fem års sikt så är det ju homerun för det här bolaget", sade Christian Brunlid.

En rad rekommendations- och riktkursändringar rörde om utanför storbolagssfären.

De båda e-handelsbolagen Qliro Group och Dustin avancerade 1,9 respektive 8,8 procent. Affärsvärlden menar att Qliro Groups bolag var för sig borde vara värda mer än vad aktiemarknaden i dag värderar bolagen till ihop. I kombination med en rad namnkunniga investerare i ägarlistan lockar aktien, menar tidningen.

Dagens Industri pekade på att Dustin märkligt nog har hamnat helt utanför e-handelshajpen, och delade ut en köprekommendation. Samma tidning uttryckte oro för byggbolaget Serneke, som är i stort behov av kapital, och aktien föll 7,5 procent.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för Bravida till behåll från köp med höjd riktkurs till 115 från 105 kronor. SEB Equities har också dragit ned sitt råd för installationsbolaget till sälj. Bravidaaktien sjönk 7,6 procent till 107:10 kronor.

Generic rusade 20 procent efter köpråd i Börsveckan. Även Zetadisplay och Prevas fick köpstämpel av tidningen och steg 0,9 respektive drygt 5 procent. CTT och Trianon, som fick rådet avvakta av Börsveckan var ned 3,9 procent respektive 1,8 procent.

Tidningen som hade en avvaktande inställning till Readlys notering i förra veckan menar nu att det är läge att avvakta. Readly, som är en prenumerationstjänst för magasin, backade 4,5 procent på måndagen till 61:80 kronor. Noteringskursen låg på 59 kronor.

IT-konsulten Exsitec gjorde succé vid sin First North-debut i förra veckan. Börsveckans råd var inför listningen att teckna och anser nu att den som fått tilldelning kan ta hem vinsten och att den som inte fått det avvaktar. Aktien var ned drygt 7 procent vid lunchtid på måndagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?