1515
BÖRSEN: BOLIDEN LÄNGST NED BLAND STORBOLAGEN, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades lägre på fredagen och utvecklingen var därmed liknande den i övriga Europa, även om några av de ledande börserna på kontinenten backade mer än Stockholm.

Nedgången drabbade flertalet sektorer. På plussidan bland storbolagen fanns Sandvik, som steg lätt dagen efter sin rapport.

Strax efter klockan 14 hade OMXS30-index sjunkit 0,4 procent till 1.980 och aktier för 9,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Svagast inom OMXS 30 var för dagen Boliden, som backade 2,7 procent. Även SKF och H&M var relativt stora förlorare med nedgångar på 1,7 respektive 1,3 procent.

Sandvik låg däremot på plus bland storbolagen med en uppgång på 0,4 procent. Dagen före, på torsdagen, lämnade bolaget rapport och steg då med marginella 0,1 procent.

Även ABB och Hexagon gick något bättre än marknaden och visade uppgångar på 0,1 och 0,3 procent. Tyska Siemens släppte på torsdagskvällen preliminära resultat för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020/2021, som var "avsevärt högre än analytikerkonsensus".

Dunis försäljning i det fjärde kvartalet sjönk 24,5 procent jämfört med motsvarande period året före, och det operativa resultatet blev 72 procent lägre, meddelade bolaget i ett pressmeddelande på fredagen. Försäljningsnedgången är enligt Duni kopplad till kundsegmenten hotell och restaurang som drabbats hårt av covid-restriktioner. Aktien tappade 4 procent.

Lucy Dahlgren, grundare och tidigare vd för Bayn Group, lämnar rollen som styrelseledamot i bolaget på egen begäran. Ägare representerande cirka 44 procent av aktierna har föreslagit att på extra bolagsstämma i februari välja Henrik Patek som ny styrelseledamot för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Lucy Dahlgren har på fredagen sålt hela sitt aktieinnehav om cirka 1,2 miljoner aktier i bolaget. Bayn backade 4,6 procent.

Det svenska energibolaget Vattenfall planerar att ställa om det kritiserade kolkraftverket Moorburg i Hamburg till en av Europas största vätgasproducerande anläggningar. Det tyska intresset för vätgas har märkts av på börsen och så var fallet även på fredagen. Cell Impact lyfte 11 procent och Impact Coatings avancerade 8,9 procent. NGM-listade Metacon handlades 5,2 procent högre.

Bactiguard stärktes 4,6 procent. Bolaget har fått europeiskt regulatoriskt godkännande och CE-märkning för partnern Zimmer Biomets ortopediska traumaimplantat, som innehåller Bactiguards teknologi.

Nätbanken Avanza, som backade kraftigt efter sin rapport på torsdagen, rekylerade och steg 2,1 procent. Kepler Cheuvreux har höjt aktien till köp efter rapporten.

Elfordonsutvecklaren Inzile sjönk 9,2 procent till 49:60 kronor, efter att på torsdagskvällen ha genomfört en riktad nyemission om cirka 127 miljoner kronor med en teckningskurs om 49 kronor.

Även Nextcell Pharma har genomfört en riktad nyemission, till Polski Bank Komórek Macierzystych, PBKM, som tillför Nextcell 4,3 miljoner kronor. Teckningskursen i emissionen var 15 kronor per aktie och aktien handlades ned 1,8 procent till 16:70 kronor.

Embracer handlades 2,6 procent högre till 207:90 kronor efter att Carnegie höjt riktkursen till 250 kronor.

Electrolux Professional backade 3,7 procent sedan SEB Equities sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare behåll.

Fabege, som har nedgraderats till sälj från behåll hos Danske Bank, tyngdes i sin tur 3 procent.

Specialfettstillverkaren AAK handlades däremot upp 1,4 procent till 159:85 kronor. DNB Markets har inlett bevakning av AAK med en köprekommendation och riktkursen 190 kronor.

Enea-aktien är enligt Affärsvärlden numera att betrakta som fullvärderad. Tidningen sänker därför sin rekommendation till neutral. Enea sjönk 5,3 procent.Graf över OMXS30 index under fredagens öppning:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?