1515
Annons
BÖRSEN: SAAB STIGER PÅ REGERINGSBESKED, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade ned på torsdagen efter onsdagens kraftiga uppgång. En vinnare var dock Saab som steg efter regeringens besked om höjda försvarsanslag.

Strax efter klockan 9.30 hade storbolagsindexet OMXS30 tappat 0,6 procent till 2.029. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa var det något dystrare miner med nedgångar på 1,8 respektive 1,7 procent för tyska DAX och franska CAC40.

Mest omsatt på Stockholmsbörsen var försvarsföretaget Saab, som har gått starkt senaste tiden i spåren av förhoppningar om höjda försvarsanslag. Aktien steg ytterligare 3,5 procent på torsdagen. Regeringen meddelade under morgonen att Sveriges försvarsförmåga ska stärkas kraftigt och att upp till 2 procent av BNP ska gå till försvaret så snabbt som möjligt.

Andra vinnare i storbolagsindexet var Swedish Match och Astra Zeneca.

Tyngre gick det för Autoliv, H&M och Evolution som var ned 2-4 procent.

Flera oljerelaterade aktier tappade på torsdagen efter att oljepriset rekylerat ned kraftigt under onsdagskvällen. Efter att ha handlats kring 130 dollar per fat har priset på Brentoljan nu kommit ned till 115 dollar. Oljebolag som Enquest och Tethys Oil handlades ned 2,4 respektive 2,9 procent.

Flygbolaget SAS handlades inledningsvis upp drygt 6 procent men föll snart ner mot nollstrecket och vände till -0,5 procent. Bolaget meddelade inför öppning att det tecknat avtal med resebyrån Apollo avseende charterproduktion till sommaren 2022 som uppgår till ett värde av drygt 1 miljard kronor. Det är inom ramen för ett tidigare aviserat treårigt samarbete som aviserades i januari i fjol.

Clas Ohlson handlades ned 4,5 procent efter att ha fått sänkta riktkurser från SEB och Nordea efter onsdagens rapport.

Ventilationsföretaget Systemair redovisade ett rörelseresultat på 131 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021/22, motsvarande en rörelsemarginal om 5,8 procent. Det var lägre än analytikernas förväntningar som enligt Infronts prognossammanställning var 166 miljoner kronor och 7,6 procent. Aktien var ned 2,5 procent.

Train Alliance, ett anläggningsbolag åt järnvägsnära verksamheter, handlas upp 11,9 procent efter att ha höjt beräkningen av bolagets justerade substansvärde med 88 procent till 128 kronor per aktie, jämfört med tidigare 68 kronor per aktie.

Hubbster, som är verksamt inom effektivisering av organisationer, debuterade på torsdagen på NGM och var ned drygt 27 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?