1515
BÖRSEN: MINDRE RÖRELSER ATT VÄNTA, STARK SEB-RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas uppvisa mindre rörelser i den tidiga handeln på onsdagen. SEB var först ut bland storbankerna att visa sitt resultat i det fjärde kvartalet och överträffade förväntningarna i konsensus. Essity visade på ett något högre resultat än väntat.

USA-börserna handlades omkring oförändrade nivåer på tisdagen. En rad rapporterande bolag stod i fokus.

Efter Stockholmsbörsens stängning till att USA-börserna stängde handeln på tisdagen sjönk S&P 500 index med knappt 0,2 procent.

På de ledande Asienbörserna var förändringarna små på onsdagsmorgonen.

Något efter klockan 8.30 pekade terminerna ute i Europa på blandad utveckling. Noteringen för Frankfurtbörsen var -0,3 procent medan Parisbörsen var upp 0,1 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en i det närmaste oförändrad nivå.

SEB redovisade ett rörelseresultat för kvartalet på 6,4 miljarder kronor, vilket var 10 procent högre än vad analytikerna hade räknat enligt Infront. Stöd kom från oväntat höga ränte- och provisionsintäkter. En utdelning på 25 procent av vinsten för 2019 och 2020 föreslås, i linje med Finansinspektionens maxrekommendation. Banken aviserade samtidigt ett par mindre justeringar av sina finansiella mål.

Essitys justerade ebita-resultat kom in på 4.392 miljoner kronor, att ställa mot väntade 4.297 miljoner. Den organiska tillväxten för kvartalet blev -0,5 procent vilket var bättre än väntade -2,9 procent. Hygien- och hälsobolaget föreslår en utdelning för 2020 om 6:75 kronor per aktie, vilket speglar en höjning om 8 procent jämfört med året före.

Lundbergs har köpt 1 miljon aktier i Sandvik.

Lucara Diamond har utvunnit en diamant på 378 carat i den helägda Karowegruvan. Kvaliteten är av top white.

Ett flertal bolag har aviserat att de vill ta in nytt kapital. Däribland Bambuser, Qiwi Games och Calliditas Therapeutics.

Bambuser ska göra en riktad emission om 0,5 miljarder kronor. Anders Holch Povlsen, ägare till Heartland och en tidig investerare i Asos, Klarna och Zalando, har indikerat intresse för att delta i den riktade emissionen.

Calliditas Therapeutics avser att göra en kapitalanskaffning i form av ett erbjudande av amerikanska depåbevis och en parallell riktad emission av stamaktier till vissa "kvalificerade" investerare i Europa och andra länder utanför USA. Forskningsbolaget har för avsikt att erbjudandet ska omfatta 4,5 miljoner stamaktier med en övertilldelningsoption om 15 procent av stamaktierna.

Qiwi Games planerar en riktad nyemission om upp till 1 miljon aktier. I samband med beskedet släppte även preliminära siffror för det fjärde kvartalet med ett ebitda-resultat på cirka -5 miljoner kronor med en försäljning om 29,3 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Immunicum planerar att utöka sin verksamhet för forskning och processutveckling i Leiden, Nederländerna.

Rapporter har under morgonen även inkommit från ett flertal mindre bolag.

Mode- och skoföretaget Rizzo vände till vinst i bolagets första kvartal 2020/2021, detta trots att omsättningen sjönk. Den jämförbara försäljningen sjönk 22 procent. Vd Lars Fins skriver i rapporten att kvartalet är "förstås en besvikelse".

Skolföretaget Atvexa visade på en ökad omsättning med en fortsatt förlust i det senaste kvartalet.

Micro Systemation redovisad en minskad omsättning och minusresultat i det fjärde kvartalet.

Iconovo, som utvecklar inhalationsprodukter, gav verksamhetsmål för 2021. Bland annat tillkännagavs mål om två nya kundavtal för året.

Morgan Stanley har uppgraderat sin rekommendation till köp från behåll för Nordea.

Danske Bank har sänkt sin rekommendation för Biogaia till behåll från köp.

Arjo har fått se sin rekommendation sänkt till behåll från köp av SEB.

För Bilia har SEB däremot höjt sin rekommendation till köp från behåll.

Autoliv har fått en höjd riktkurs av Nordea till 930 kronor från tidigare 900 kronor med en bibehållen köprekommendation. SEB sänker Autoliv till behåll, från tidigare köp.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?