1515
Annons
BÖRSEN: NEGATIVA EUROPATERMINER BÄDDAR FÖR DYSTER FREDAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckans sista handelsdag i Stockholm såg på förhand ut att inledas med fortsatt negativa förtecken, sedan USA-börserna fortsatt nedåt på torsdagskvällen och även Asienbörserna börjat dagen i moll.

Situationen i krigets Ukraina ser ut att gradvis förvärras och uppgifter om en brand vid ett kärnkraftverk i Ukraina bidrog till att öka oron. Sedan årsskiftet är det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned drygt 15 procent.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en öppning tydligt nedåt för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt ned 1,7 respektive 1,3 procent.

På torsdagen sjönk börserna i New York och Nasdaqs kompositindex var svagast med en nedgång på 1,6 procent, medan S&P 500 handlades ned 0,5 procent. Asienbörserna sjönk under fredagsmorgonen kraftigt och uppgifter om en brand vid ett kärnkraftverk i Ukraina försämrade humöret ytterligare – trots senare uppgifter om att branden var under kontroll och att inga radioaktiva utsläpp skett. Såväl Nikkei 225 i Tokyo och Hang Seng i Hongkong backade mer än 2 procent.

Allt fler börsbolag väljer att åtminstone tillfälligt pausa verksamhet i, eller sluta leverera till, Ryssland. Några som fattat sådana beslut det senaste dygnet är bygghisstillverkaren Alimak, verkstadsbolaget Alfa Laval, specialfettsbolaget AAK, mobilkasinobolaget Leo Vegas, ventilationsbolaget Systemair, bostadsutvecklaren Bonava och larm- och övervakningsbolaget C Security.

Addvise förvärvar bolaget Jtech Medical för 7,3 miljoner dollar och räknar med att affären kommer att få en positiv effekt på Addvise resultat per aktie under 2022.

Bioarctics partner Eisai har börjat lämna in data för läkemedelskandidaten lecanemab till den japanska läkemedelsmyndigheten PMDA. Syftet med förfarandet är att identifiera och lösa eventuella frågor innan ansökan lämnas in om godkännande.

Flexqube har fått en order från Siemens Mobility på materialhanteringsvagnar till ett värde av 5 miljoner kronor.

NP3 har köpt fyra fastigheter i Skellefteå till ett fastighetsvärde av 210 miljoner kronor. Det årliga hyresvärdet är drygt 14 miljoner kronor och fastigheterna är fullt uthyrda, enligt bolaget.

På rekommendationsfronten har H&M av HSBC sänkts till behåll från tidigare köp. Riktkursen har samtidigt sänkts till 157 kronor från 210.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?