1515
BITCOIN: RISK POLITIKER SNART SLÅR TILL MOT KRYPTO – KRAKEN-VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det föreligger en hög risk att politiker i flera länder snart slår till mot kryptovalutor, enligt Jesse Powell, vd för den välkända bitcoin-börsen Kraken.

USA:s nytillträdda finansminister Janet Yellen och även flera andra regeringars finansministrar har på senare tid trappat upp sina varningar för risker med kryptovalutatransaktioner och då fäst vikt vid brottslighet.

En möjlig åtgärd som kan verka hämmande på kryptovalutabörserna är om antipenningtvättsregler som nu bollas av regeringar kräver att personer med kryptotillgångar genomgår identitetskontroll vid transaktioner som uppmäter ett värde på 3.000 dollar eller mer.

"Något sådant skulle verkligen skada krypto då det dödar själva tanken med nyttan och användningen, som var att göra finansiella tjänster tillgängliga för alla och en var", sade Jesse Powell till CNBC.

Det faktum att den rådande anonymiteten bakom krypto också är gynnsam för illegala aktivitet som nyttjar bitcoin och andra digitala valutor som transaktionsmedel har dock seglat upp som ett av de vanligaste fokusområdena för kritik.

Enligt en undersökning från blockkedjeanalysfirman Chainalysis har dock den andel av bitcoinmarknaden som användes kopplade till brottsliga gärningar sjunkit från omkring 2 procent till 0,34 procent det senaste året.

"Jag hoppas att USA och andra internationella myndigheter inte snävar in för mycket i den här frågan. Vissa andra länder, särskilt Kina, tar krypto väldigt allvarligt och ser långsiktigt på saken", sade Jesse Powell till nyhetskanalen.

USA är klart mer kortsiktiga i sitt tänkande kring krypto och dessutom mer känsliga för vad bankerna tycker, banker som enligt Jesse Powell har mest att förlora på en bredare tillämpning av bitcoin och andra digitala valutor.

"Jag tror ändå att de är för sent ute. Anden är redan ute ur lampan och att försöka införa förbud nu skulle bara göra tillgången ännu mer attraktiv genom att det säljer in argumentet om att det här är ett valutaalternativ som är överlägset regeringsstödda valutor", sade Jesse Powell.

Kraken är världens fjärde största kryptovalutabörs sett till handelsvolym och målet är att snart börsnotera verksamheten på Wall Street, kort efter att konkurrenten Coinbase genomfört sin IPO på onsdag.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?