1515
Annons
BÖRSEN: GÅR MOT LUGN ÖPPNING, NOLATO OCH VOLATI HAR VARNAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagen ut att gå mot en oförändrad börsöppning. Oljepriserna fortsätter uppåt på en marknad som oroas över inflation och påverkan från kriget i Ukraina. Torsdagen markerar en månad sedan Ryssland inledde sin invasion.

I USA tappade S&P 500-indexet 1,2 procent på onsdagen och nästan hela nedgången kom efter Stockholmsbörsens stängning.

"Börserna i Asien uppvisar små nedgångar idag vilket följer fallen om mellan 1,2 och 1,4% igår i Europa och USA. Riskaptiten minskade främst på grund av ökad oro för inflation och effekten av kriget i Ukraina, men vi vill inte övertolka rörelsen då börserna fortfarande ligger mellan 6 och 10% högre än bottennoteringen den 14 mars", kommenterade SEB i ett morgonbrev.

Terminerna för de tyska och franska börserna pekar upp i storleksordning 0,4 procent. Den svenska aktiemarknaden väntas enligt IG Markets förhandel öppna oförändrad.

Bland bolagsnyheter har Nolato, som tillverkar polymera produktsystem, meddelat att det första kvartalet har påverkats negativt av komponentbrist. Nettoomsättningen bedöms bli i linje med samma period föregående år med en ebita-marginal om cirka 9 procent.

Industrigruppen Volati varnade för en negativ resultatpåverkan för det första kvartalet till följd av situationen i Ukraina. En av bolagets affärsenheter planerade för leveranser till Ukraina och Ryssland på sammantaget 40 miljoner kronor under kvartalet.

Affiliate-bolaget Better Collective har förvärvat Canada Sports Betting för en köpeskilling om högst 21,4 miljoner euro. Better Collective spår nu att ebitda når cirka 80 miljoner euro 2022, mot tidigare 75 miljoner euro.

Storskogen har förvärvat 90 procent av aktierna i Vokus Personal, en rekryteringsbyrå specialiserad på personal inom hälsovårdssektorn i Schweiz. Bolaget genererade intäkter om cirka 219 miljoner kronor under 2021.

Forskningsbolaget Egetis Therapeutics har fått ett positivt utlåtande till ytterligare en särläkemedelsindikation med läkemedelskandidaten Emcitate från den europeiska kommittén för särläkemedelsstatus. Emcitate har sedan tidigare särläkemedelsstatus även för MCT8-brist i Europa och USA.

Ett antal aktier handlas på torsdagen exklusive rätt till utdelning. Till denna skara hör bland annat Atrium Ljungberg, Platzer, Handelsbanken och Vitec. Det förstnämnda bolaget har även meddelat om ett aktieåterköpsprogram.

På torsdagen är det debut för guldprospekteringsbolaget Northgold på First North. Priset i erbjudandet var 11:60 kronor per aktie.

Bland rekommendationer:

* Nordea Markets har återupptagit bevakningen av Afry med köprekommendation. Riktkursen är 232 kronor.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?