BÖRSEN: NEGATIV INLEDNING VÄNTAS I FALNANDE VACCINHOPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens OMXS30 går mot en något lägre inledning på onsdagen, efter att asiatiska börser under morgonen tagit vid där de amerikanska slutade med negativ handel under tisdagskvällen. Vaccinhoppet, som var en av de främsta orsakerna till börsernas stegring i början av veckan, tycks ha svalnat av något.

OMXS30 såg med en dryg halvtimme kvar till öppning ut att öppna runt 0,8 procent lägre, i linje med börserna i övriga Europa. Kinesiska börser hade under natten handlats ned, samtidigt som japanska Nikkei steg i linje med en starkare yen.

Ett flertal bolag öppnade böckerna under morgonen, varav de mest uppmärksammade var spelbolaget Embracer och hotellbolaget Scandic.

Embracers omsättning och resultat sjönk i det fjärde kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 och aktien spåddes 10-15 procents kursnedgång. Pareto Securities skriver att rapportsiffrorna överlag var något bättre än väntat, men det faktum att bolaget skjuter på lanseringen av två AAA-titlar, att inga större förvärv annonserades och att aktiekursen ligger på all-time-high borgar för negativitet.

Scandic Hotels siffror var i linje med vad som meddelats preliminärt. Hotellkoncernen ser dock nu en successivt ökad beläggningsgrad efter en tid av virusplåga. I april uppgick beläggningsgraden till 6 procent, men sedan mitten av månaden har både beläggningsnivån och bokningstrenden förbättrats, enligt vd Jens Mathiesen.

"Vi räknar med en successiv ökning av beläggningsgraden under maj och juni med några procentenheter per månad. När semesterperioden inleds räknar vi med en ytterligare förbättring till följd av nationella turismströmmar", skriver han.

En omvärdering av immaterialtillgångar, främst goodwill, renderar dock i en nedskrivning om nästan 3 miljarder kronor, vilket drog ned Scandics rörelseresultatet till -3,3 miljarder (321 miljoner).

Även Catena Media redovisade ett justerat ebitda-resultat här i linje med förhandsbesked från i slutet av april.

Resultatet före skatt för det första kvartalet, som bolaget inte offentliggjort sedan tidigare, landade på 9,5 miljoner euro (2,0).

Efter Catena Medias emission som aviserades i februari och med nuvarande tillväxt så är målet att sänka skuldsättningsgraden i relation till justerad ebitda inte långt borta, sade bolagets vd Per Hellberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Kundanskaffningsbolaget gav också besked om lansering i två nya amerikanska delstater under de kommande 6-18 månaderna.

På onsdagens agenda står ytterligare ett antal rapporter från mindre bolag. Riksbankens publicerar rapport över den finansiella stabiliteten. Från euroområdet kommer det preliminära hushållsförtroendet i maj, som väntas ha sjunkit från -22,7 till -24. I USA publiceras protokollet från Federal Reserves FOMC-möte i april.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?