1515
Annons
HALVLEDARE: EXPERTER SPÅR KOMPONENTBRIST ÖVER INOM ETT ÅR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den halvledarbristproblematik som mer eller mindre präglat hela fjolåret 2021, och som satt extra hård press på fordonsbranschen, väntas hålla i sig under den större delen av 2022 innan en ordentlig ljusning är aktuell.

Det enligt två marknadsexperter som Nyhetsbyrån Direkt varit i kontakt med.

"Måste jag gissa på när utbud och efterfrågan matchar så säger jag slutet av 2022", säger Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjäll.

Aktiechefen är av bedömningen att marknaden kommer att få se en gradvis förbättring av leveranskedjorna under det innevarande året, men att det kommer variera från tillverkare till tillverkare.

Under 2021 införde en handfull bolag produktionsstoppdagar i sviterna av halvledarbristen. Bland andra Volvo lastvagnar och Scania införde stoppdagar, påminner Lars Söderfjäll om.

"Du såg till exempel att Scania behövde ta fler stoppdagar medan Volvo Trucks kan fortsätta att köra enligt plan. Svårt att säga när marknaden är i balans igen, men vi tror inte att eventuella produktionsstörningar under 2022 kommer att vara i närheten av vad vi såg under 2021 och alltså möjliga att se igenom", säger aktiechefen.

Magnus Behm, analytiker på Pareto, är inne på liknande spår och bedömer att det under de två första kvartalen i år kommer ses en gradvis förbättring gällande halvledarproblematiken.

"Jag tror att vi ser ett normalläge under det första kvartalet 2023", uppger Magnus Behm.

Av det nya årets två första handelsdagar att döma tycks marknaden ha en något positiv inställning till halvledarproblematiken. Aktien i fordonsunderleverantören Haldex handlades under tisdagseftermiddagen upp med nästan 6 procent, efter att ha stängt på plus 2,6 procent dagen före. Även de halvledarkänsliga bolagen Volvo AB, Volvo Cars, Traton och Autoliv har haft en hyfsat stark start på det nya året.

Paretos analytiker Magnus Behm noterar att det föreligger flera orsaker bakom de upphandlade kurserna och nämner sektorallokering, det vill säga tillväxt mot värdeaktier, samt en "förväntan om minskad halvledarbrist 2022".

På frågan till Ålandsbankens Lars Söderfjäll om marknaden nu håller på att prisa in en återhämtning för halvledare konstaterar han att aktiekurserna hos underleverantörer och OEM:er inte fullt ut reflekterar en återhämtning till en mer normal nivå i bilproduktionen än.

"Man får komma ihåg att många kursrörelser sker från låga nivåer", konstaterar aktiechefen.

Lars Söderfjäll är av förhoppningen att marknaden har fått se det värsta av komponentbristen under hela det tredje och inledningen av det fjärde kvartalet 2021.

"Det var också rätt många biltillverkare, till exempel Toyota, Honda, GM och Ford, som under 4Q kommunicerade att de planerade för mer eller mindre normala "line rates" under slutet av förra året. IHS reviderade också upp sin prognos för fordonsproduktionen något i slutet av december. Så det är nog en rimlig tanke att marknaden åtminstone inte tror att det blir värre än vad vi såg i höstas", uppger aktiechefen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?