1515
CHORDATE MEDICAL: BEHANDLING MOT RINIT SAKNAR STÖD - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Medicinteknikbolaget Chordates behandling mot icke-allergisk rinit, kroniskt rinnande eller täppt näsa, kallas "kinetic oscillation stimulation" (KOS) och består av en vibrerande ballong som förs upp i vardera näsborre.

Enligt bolaget är effekten vetenskapligt bevisad men en studie gjord av svenska forskare har kommit fram till att det saknas stöd för att behandlingen fungerar, skriver Expressen.

Mer än var tionde svensk har icke-allergisk rinit och inom vården saknas bra behandlingar mot sjukdomen, enligt Mats Holmström som är överläkare och docent inom öron-, näsa- och halssjukdomar vid Karolinska Institutet. Chordate skriver på sin hemsida att cirka 2,5 miljoner personer är tänkbara patienter på marknaderna i Norden, EU och i Saudiarabien där KOS-behandlingen är godkänd för försäljning. Enligt bolaget har behandlingsmetoden visat sig verksam för 55 procent av patienterna.

En studie som bolaget hänvisar till, gjord av tio svenska forskare, kom dock i själva verket fram till att det saknas stöd för att behandlingen fungerar mot kronisk rinit.

"Det blev precis samma utfall i placebogruppen som i patientgruppen som fick KOS-behandlingen. Flödesmätningar i näspassagen visade inte på någon som helst effekt", säger Mats Holmström till Expressen.

När Chordate fick höra om det negativa utfallet av studien ville de, enligt Mats Holmström, göra om studien och skapa en kontrollgrupp som kunde förstå att de inte fick aktiv behandling, eftersom ballongen i näsan varken skulle blåsas upp eller vibrera.

"Det är också minst sagt tveksamt att designa om studier så för att få ett helt annat och för företaget önskat resultat. Vår studie gav inte grund för fortsatt analys och vi gick inte med på att räkna om enligt Chordates önskemål", säger Mats Holmström vidare till tidningen.

Forskarna har kontaktat Cordate och krävt att medicinteknikbolaget slutar ge sken av att studien gav vetenskapligt stöd för behandlingen. Chordate har enligt Expressen dock låtit ett nederländskt forskarteam räkna om resultaten enligt bolagets önskemål varefter resultaten publicerats i HSOA Journal of otolaryngology head & neck surgery, en tidskrift de svenska forskarna betecknar som "obskyr". Enligt denna studie blev resultatet att en KOS-behandling tycks lindra besvären jämfört med placebo efter fyra veckor.

Chordates vd Anders Weilandt skriver i ett mejl till Expressen att valet av behandling alltid tas av behandlande läkare och att bolaget inte säljer metoden till konsumentmarknaden utan bara till behöriga läkare.

Lars Olaf Cardell, professor och överläkare inom öron/näsa/hals vid Karolinska Institutet, säger till Expressen att forskning visat en nära samverkan mellan aktivitet i nerver och effekter på immunsystemet, men att studier som gjorts visat att KOS helt tycks sakna effekt på icke-allergisk rinit.

"KOS är en experimentell behandling som i bästa fall kan kallas omtvistad, men som man absolut inte kan sälja som en etablerad eller fungerande metod. Man lurar både patienter och aktieägare", säger han till tidningen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?