1515
BÖRSEN: ASTRA ZENECA LEDDE UPPGÅNG, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades upp på tisdagen, liksom ledande Europabörser. Astra Zeneca, Kinnevik och Evolution Gaming fanns bland de största kursvinnarna. Vid stängning hade OMXS30-index gått upp 0,9 procent till nivån 2.180. Aktier för 26,1 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca låg i topp inom OMXS30 med en uppgång på 3,7 procent i kölvattnet av att Jefferies uppgraderat aktien till köp. Även Sverige har nu tillfälligt stoppat vaccinationer med Astra Zenecas vaccin, tills den europeiska läkemedelsmyndighetens, EMA:s, utredning om misstänkta biverkningar är klar. Vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen sade EMA att det för närvarande inte finns några bevis för att bolagets vaccin har orsakat blodproppar och att EMA fortfarande är övertygad om att fördelarna överväger riskerna från bieffekter. På torsdag kommer EMA att fatta ett formellt beslut om Astra Zenecas vaccin.

Kinnevik stärktes 3,5 procent. Den tyska nätmodehandlaren Zalando, som delägs av investmentbolaget, meddelade på måndagskvällen att det räknar med en väsentligt högre tillväxt och vinst 2021 än vad analytiker räknat med.

I toppen inom OMXS30 syntes också livekasinounderleverantören Evolution Gaming med ett lyft på 2,8 procent. Securitas och SCA var båda upp drygt 2 procent.

Klädjätten H&M steg 1,6 procent. Flera analysfirmor har höjt riktkursen för aktien efter måndagens försäljningssiffror.

På motsatta sidan backade Sandvik 0,5 procent. Storbankerna noterades lätt ned, liksom Autoliv.

Utanför storbolagsindex steg flygbolaget SAS 1,2 procent. EU-domstolens generaladvokat Priit Pikamäe föreslog på tisdagen att SAS inte bör tvingas att betala kompensation till passagerare för flygningar som ställs in på grund av pilotstrejk.

Bland kursvinnare utanför OMXS30 återfanns också riskkapitalbolaget EQT, upp 4,3 procent, och Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, med plus 4 procent.

Telekombolaget Nokia avslutade dagen 0,6 procent ned efter beskedet att kostnadsbasen ska sänkas med cirka 600 miljoner euro före slutat av 2023 och personalstyrkan minskas med cirka 5.000-10.000 medarbetare.

Oljebolagen tyngdes av lägre oljepriser och gick mot strömmen på börsen, bland dem Lundin Energy som var ned 0,5 procent, IPC med 0,1 procent och Enquest tappade 2,9 procent.

Formpipe klättrade 15,4 procent. På tisdagen meddelades ett par stora insiderköp i programvarubolaget.

Effnetplattformen lyfte i sin tur 16,3 procent. Bolaget köper investeringsplattformen Tessin via en apportemission och Tessin planerar därefter att ta över Effnetplattformens plats på First North. Effnetplattformens nuvarande verksamhet ska delas ut till bolagets aktieägare.

Abliva, som utvecklar läkemedel för behandling av sällsynta och allvarliga primära mitokondriella sjukdomar, meddelade att en klinisk fas 1a/b-studie med läkemedelskandidaten KL1333 slutförts och utan allvarliga biverkningar rapporterade. Aktien klättrade drygt 8 procent.


Graf över OMXS30 index på tisdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?