1515
Annons
BÖRSEN: VÄNDE UPP MED BOLIDEN OCH SINCH I TÄTEN, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades under nollstrecket under stora delar av måndagen men stärktes i eftermiddagshandeln. Boliden som pressades förra veckan tillhörde storbolagsvinnarna och Bioextrax rusade efter besked om avtal i USA.

När Stockholmsbörsen stängde var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.372. Aktier för 18 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Boliden som slutade den föregående veckan med en nedgång på över 10 procent återtog något av den förlorade marken på måndagen och steg 2,7 procent. Strax bakom gruvbolaget var även Sinch upp 2,7 procent.

Volvo har tecknat avtal om att förvärva JMC Heavy Duty Vehicle för en köpeskilling motsvarande omkring 1,1 miljarder kronor. JMC har tillverkning i Taiyuan i Kina och målet är att inleda produktion av nya tunga Volvo-lastbilar i Taiyuan för kunder i Kina. Aktien slutade dagen upp 1,2 procent.

Spotlight-noterade Bioextrax, verksamt inom industriell bioteknik, rusade 150 procent under hög omsättning efter besked om ett 25-årigt licensavtal med en USA-baserad producent som ska börja generera intäkter under innevarande år. För året summerar bolagets uppgång till dryga 300 procent.

Expression Biotech handelsstoppades på First North efter att ha stigit kraftigt på nyheten att EU-kommissionen godkänt att Danmark får ge partnern Bavarian stöd på 108 miljoner euro för utveckling av bolagens gemensamma covidvaccinkandidat. Handelsstoppet hävdes på eftermiddagen och aktien stängde upp 19,5 procent.

Förra veckans rapportvinnare Hemnet tappade 8,5 procent från fredagens uppgång på 28 procent. Mekonomen adderade i stället 6 procent till rapportdagens ökning på 15 procent. Bilservicebolaget fick stöd av en köprekommendation från SEB och höjda riktkurser från Kepler Cheuvreux och Nordea.

Affärspressen delade ut ris och ros på måndagen och bland annat höjde Dagens industri ett varningens finger för bubbeltendenser i fastighetssektorn efter sommarens rusning. Sektorn pressades brett där Hufvudstaden under förmiddagen syntes i bottenskiktet. Aktien återhämtade sig dock successivt efter kvartalsrapporten som var något bättre än analytikernas förhandstips. Aktien slutade ned 1,8 procent för dagen.

Tidningen hade däremot högre tankar om Skistar som tilldelades köprekommendation och vinterturismbolagets aktie steg 12 procent.

Börsveckan menade att värderingen på en av vårens börsnykomlingar Arla Plast är lockande och satte köpråd på kursnivåer runt 50 kronor. Aktien var upp 7,2 procent till 53:60 kronor. Tidningen delade även ut köprekommendationer till Byggpartner och Svedbergs som var upp 9 respektive 6,6 procent.

It-konsulten Novotek ökade resultatet och omsättningen i det andra kvartalet och marknaden belönade rapporten med en uppgång på 7,5 procent.

Det finländska gamingbolaget Nitro Games, som har två starka veckor bakom sig på First North i Stockholm, föll tillbaka nära 9 procent efter ett andra kvartal med minskad omsättning och resultat.

Movebybike som haft det tufft sedan premiären på Spotlight i juni steg 23 procent efter besked om ett samarbete med logistikbolaget Budbee.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 23 augusti

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?