1515
NEW YORK: POSITIV INLEDNING, MODERNA STIGER IGEN, S&P500 +1,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En förstärkt optimism om att covid-19-vaccin snart kan finnas tillgängligt, tillsammans med hopp om att det ska leda till en ekonomisk återhämtning, lyfte de amerikanska börserna under den inledande handeln på tisdagen.

Vid 16.20-tiden var Dow Jones industriindex upp 1,4 procent till 30.060. S&P 500 stärktes 1,5 procent till 3.674, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex var upp 1,2 procent till 12.347.

Tisdagens nyhet om att Pfizer ansökt om godkännande för sitt covid-19-vaccin i EU bidrog, tillsammans med måndagens besked från Moderna, till det positiva sentimentet.

"Humöret på marknaden är rätt optimistiskt. För tillfället har marknaderna köpt nyheterna om att vaccin kommer att lanseras tidigare än väntat", säger Eric Barthalon, global analyschef vid Allianz, enligt Dow Jones.

Han påpekar samtidigt att marknadsaktörernas uppfattning står i kontrast mot en mer försiktig syn hos Fed-chefen Jerome Powell och finansministern Steven Mnuchin som i större utsträckning har poängterat att det finns vissa utmaningar framöver, såsom distributionen av vaccinet, innan ekonomin kan återvända till ett mer normalt tillstånd.

Bland enskilda aktier lyfte Pfizer 4,1 procent. Bolaget har tillsammans med Biontech inlämnat en ansökan om ett villkorat marknadsgodkännande för ett covid-19-vaccin till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Moderna handlades upp 11,4 procent och utökade därmed måndagens kursrally på 20 procent. Moderna meddelade då att en nödansökan för covid-19-vaccinet MRNA-1273 kommer lämnas in till FDA samt att en liknande ansökan kommer skickas till EMA.

Även Tesla stärktes, med 3 procent. Indexet S&P 500 kommer att ta in elbilstillverkarens hela marknadsvikt på en gång när aktien tas in den 21 december.

Elfordonsutvecklaren Nikolas aktie fortsatte däremot ned, med 14,7 procent, efter måndagens kursras på 27 procent som utlöstes av de förändrade villkoren i avsiktsavtalet med General Motors.

Zoom Video Communications tappade 13 procent. På måndagen signalerade videokonferensbolaget att de senaste månadernas ökade försäljning också har inneburit högre kostnader, vilket var en besvikelse för investerare.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 7 punkter till 0,91 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?