1515
Annons
BÖRSEN: ÖPPNING KRING NOLLAN, FOKUS PÅ SANKTIONER MOT RYSSLAND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en inledning kring nollstrecket på onsdagen, med alla blickar fortsatt fästa på Ukrainakrisens utveckling. Efter några dagar av dramatisk utveckling har fokus riktats mot sanktioner mot det ryska intåget i sydöstra Ukraina.

De sanktioner som riktats mot Ryssland från Ukrainas västallierade har av initiala reaktionen dragit åt viss lättnad. Åtgärderna har så här långt inte drabbat energi- och råvarusektorer. Det tyska stoppet för den ännu ej verksamma gasledningen Nord Stream 2 kan dock betyda långsiktigt tryck uppåt på gaspriser i Europa, vilket noterats från flera håll.

Amerikanska börser handlades nedåt under tisdagen, efter en svängig utveckling på europeiska marknader. Det breda Wall Street-indexet S&P 500 handlades ned med 0,5 procent från svensk stängning, men trots det indikerade förhandel med en hoper svenska storbolagsaktier hos IG Markets en öppning kring nollan för Stockholmsbörsen, i linje med de europeiska börsernas terminer vid klockan 8.30.

Det svenska nyhetsflödet upptogs av den fortsatta rapportperioden, som dominerades av lite mindre bolag.

Fastighetsbolaget SBB redovisade bättre kvartalssiffror än väntat för så väl driftöverskott som hyresintäkter. Dessutom blev utdelningen på 1:32 kronor per aktie högre än estimat på 1:19 kronor, enligt analytikerförväntningar insamlade av Infront. SBB sätter för helåret 2022 prognosen om ett resultat på 8:10 kronor per stamaktie A och B. För 2021 var resultatet 8:47 kronor.

Investmentbolaget Storskogen redovisade ett lägre ebita-resultat än väntat, om men med högre nettoomsättning än estimat insamlade av Infront. Utdelningen var också den lägre än väntat: 0:065 kronor mot väntade 0:08 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Medias ebitda-vinst i fjärde kvartalet landade på 12,7 miljoner eurp (12,4) med en marginal som frisserats till 40 procent (47). Intäkterna hade samtidigt ökat till 31,9 miljoner euro (26,6) vilket innebär försäljningstillväxt på 9 procent. Exkluderat Tyskland var dock siffran 19 procent.

Catena Medias lönsamhet föll tillbaka som en följd av en blandning av tillfälliga faktorer, bland annat intäktspress från sportspelsoperatörer i Europa samt lättade pandemirestriktioner i Japan som påverkade onlinekasino, uppger vd Michael Daly i rapporten.

Eyetrackingbolaget Smart Eyes siffror visade en mer än dubblad nettoomsättning i fjärde kvartalet jämfört med samma period i fjol, varav 20 procent var organisk tillväxt. Ebitda-förlusten ökade samtidigt till 21,1 miljoner kronor från 14 miljoner kronor.

"Precis som förra kvartalet fortsätter upphämtningen, vilket indikerar att vi har passerat toppen av pandemins påverkan", skriver vd Martin Krantz i rapporten.

3D-skrivarbolaget Bico redovisade en mer än dubblad nettoomsättning till 519 miljoner kronor (207) varav den organiska tillväxt rensat för försäljning av icke-återkommande pandemirelaterade hygienprodukter föregående år var 30 procent. Förlusten efter skatt blev 25,9 miljoner kronor jämfört med en vinst på 20,4 miljoner kronor samma period i fjol.

"Vi har en tydlig plan för att visa lönsamhet redan under 2022. Denna plan består huvudsakligen av att flytta fram positionera kommersiellt i kombination med kostnadsfokus och aktiviteter för att avsevärt förbättra vårt kassaflöde, skriver Erik Gatenholm i vd-ordet av bokslutet.

Bryggeriet Kopparbergs vände till vinst med ett rörelseresultat på 42 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-35,2). Resultatet summerat för helåret beskrivs som ett av de bästa någonsin och fjärde kvartalet som "starkt" av vd Peter Bronsman, delvis mot bakgrund av ökad marknadsandel inom segmentet fruktcider på den viktiga brittiska marknaden.

På rekommendationsfronten har Danske Bank höjt gamingutvecklaren Paradox aktie till köp från behåll men samtidigt sänkt riktkursen till 206 kronor från 217 kronor. Aktien stängde på 176:20 kronor på tisdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?