1515
BÖRSEN: BRED NEDGÅNG, BRANT FALL FÖR ERICSSON, OMXS30 -1,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tendensen var nedåtriktad på Stockholmsbörsen på fredagen, då indexen tappade i likhet med i övriga Europa. Nedgången slog brett och så gott som alla storbolag inom OMXS30 noterades på minus. Det mesta pekar på att det inte blir någon brexit-överenskommelse mellan Storbritannien och EU, vilket drog ned riskaptiten.

Sämst för dagen gick Ericsson, som sjönk kraftigt efter patentbekymmer.

Omkring klockan 13 hade OMXS30 backat 1,3 procent till 1.883 och aktier för 8,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var tyska DAX ned 1,9 procent medan franska CAC 40 sjönk 1,3 procent.

Ericsson föll 6,1 procent efter att bolaget varnat för risk för tillfälligt negativ påverkan på rörelseresultatet med 1-1,5 miljarder kronor per kvartal, relaterat till förnyelser av flera patentlicenskontrakt och potentiella kostnader för rättstvister. Bolaget uppger att rättsliga åtgärder vidtas i USA mot Samsung för bristande efterlevnad av åtaganden.

Med i botten fanns även aktier som Handelsbanken, SSAB och H&M, som sjönk mellan 2-3 procent. Alfa Laval gick bäst inom OMXS30 och steg 1,1 procent, medan Swedish Match steg 0,3 procent och Assa Abloy var oförändrad.

Astra Zeneca utreder möjligheten att kombinera den egenutvecklade vaccinkandidaten mot covid-19 med den ryska vaccinkandidaten Sputnik 5, skriver Reuters. Ryska forskare menar att en blandning av vaccinen drastiskt ökar effektiviteten, något som kommunicerades av forskarlaget i november. Trots nyheten var Astra Zeneca ned 0,9 procent.

Materialbehandlingsbolaget Polygiene, som stigit över 275 procent i år, har tecknat ett villkorat avtal om köp av engelska Addmaster som är en global leverantör inom antibakteriella additiv för hårda ytor. Köpeskillingen är totalt 374 miljoner kronor, varav 249 miljoner kronor erläggs kontant och cirka 125 miljoner kronor med nyemitterade aktier. För att täcka den kontanta likviden har Polygiene meddelat om en riktad emission på 280 miljoner kronor. Aktien var upp 16 procent.

Ett annat bolag som ska ta in pengar är Medivir. Specialistläkemedelsbolaget har beslutat om en företrädesemission av B-aktier om cirka 170 miljoner kronor och teckningskursen per aktie blir 7 kronor. Aktien handlades ned 23 procent till 8:64 kronor.

Active Biotech har fått en milstolpsbetalning på cirka 0,8 miljoner dollar från partnern NeoTX Therapeutics. 2016 ingick Active Biotech och NeoTX ett partnerskap för utveckling och kommersialisering av naptumomab vid cancerindikationer. Active Biotech avancerade 4,9 procent.

Garos avgående styrelseordförande Stefan Jonsson sålde den 10 december 30.000 aktier i bolaget för totalt 17,5 miljoner kronor. Garo sjönk 2,5 procent.

Riktkurs- och rekommendationsändringar bidrog till en del kursrörelser. Sobi har fått en sänkt rekommendation av Pareto till behåll från köp. Nedgången mildrades dock sedan Sobi fått ett positivt utlåtande från den europeiska läkemdelsmyndigheten EMA:s expertpanel för Doptelet vid behandling av den sällsynta sjukdomen kronisk primär immunologisk trombocytopeni (ITP), för patienter som inte svarat på tidigare behandlingar. Sobi var ned 0,9 procent.

Trelleborg backade 2,1 procent sedan DNB sänkt rekommendationen för bolaget till behåll från köp.

Dustin lyfte däremot 7,5 procent sedan SEB Equities höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll, med höjd riktkurs.

På fredagen var det handelspremiär på Spotlight för Alltainer som säljer sjöcontainrar inredda som toaletter och duschar, bostäder eller barer. Nyemissionen inför noteringen med teckningskursen 8 kronor tecknades till 129 procent och styrelsen valde att använda övertilldelningsoptionen. Aktien fick dock ett svalt mottagande och handlades till 6:30 kronor.

Annehem, som knoppats av från Peab, hade också handelspremiär. Aktien handlades till 33:75 kronor, vilket motsvarar ett marknadsvärde för bolaget på cirka 1,75 miljarder kronor.


OMXS30 fredagen den 11 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?