1515
BÖRSEN: REKOMMENDATIONER GER AVTRYCK, OMXS30 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen till lätt plus.

Vid klockan 12.40 hade storbolagsindex OMXS30 avancerat 0,2 procent till nivån 2.283 och aktier för cirka 6,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa hade de ledande börserna en likartad utveckling som i Stockholm.

Electrolux och Evolution Gaming toppade vinnarlistan inom storbolagsindex med uppgångar på 1,5 respektive 0,9 procent. Evolution ska inkluderas i det nordiska samlingsindexet Vinx 30 från den 21 juni.

Bland andra aktier på vinnarlistan inom OMXS30 steg Swedish Match 0,8 procent och Volvo 0,7 procent.

Alfa Laval, Autoliv och Kinnevik återfanns däremot på förlorarlistan bland storbolagen med nedgångar runt 0,7 procent för alla tre. Investor backade 0,4 procent. SEB har nedgraderat aktien till behåll från köp.

Textilåtervinningsbolaget Renewcell sjönk drygt 8 procent till 174:50 kronor. En grupp om elva ägare sålde i fredags 1,2 miljoner aktier till kursen 175 kronor.

Collector klättrade 9,2 procent till drygt 37 kronor. SEB har återupptagit bevakningen av nischbanken med köpråd och riktkurs på 38 kronor. En köprekommendation på Collector återfanns även i Börsveckan.

Bokusgruppen var också en av de aktier som fick köpstämpel av Börsveckan och aktien steg 2,4 procent. Däremot var rådet att avvakta med 24Storage, Oncopeptides och Synthetic MR och samtliga dessa noterades på minus.

Lundin Energy, som höjt sin produktionsprognos för 2021, handlades upp 1,7 procent. Även andra oljeaktier hade en positiv kursutveckling. IPC steg 5,3 procent och Enquest med 7,2 procent. Oljepriserna steg på måndagen med hjälp av förbättrade utsikter för efterfrågan.

Bland aktier som också gick starkt fanns teknikkonsulten Sweco, upp 2,6 procent för B-aktien.

TF Bank steg 8,5 procent till drygt 158 kronor per aktie. Nordea har uppgraderat banken till köp från behåll med en riktkurs på 172 kronor

En annan kursrusare var Maven Wireless, som erbjuder nätverksprodukter för täckning inomhus och i tunnlar. Aktien avancerade nära 15 procent till 17:70 kronor, vilket kan ställas om teckningskursen på 13 kronor inför torsdagens handelsdebut på First North.

Heimstaden avancerade 2,7 procent. Affärsvärlden har bytt fot i sin inställning till Heimstadens preferensaktie och rekommenderar köp från tidigare bedömning om sälj.

Medicinteknikbolaget Fluicell lyfte 8,6 procent efter att bolaget fått en order i USA värd cirka 0,1 miljoner dollar.

Måndagens debutant på First North, det Kinafokuserade e-handels- och varumärkesaccelerator-bolaget Aventura, handlades till nära 27:50 kronor vid lunchtid, lite under teckningskursen på 28 kronor.


Graf över OMXS30 måndagen den 14 juni:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?