1515
Annons
BÖRSEN: HANDLAS NEDÅT MED HEXAGON I TOPP, OMXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel nedåt i linje med de ledande Europabörserna. Flera svenska bolag har öppnat sina böcker för årets andra kvartal, bland andra Hexagon, som slog analytikernas förväntan.

Vid klockan 09.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,7 procent till nivån 2.371. Aktier för 2,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten backade Frankfurtbörsens DAX-index med 1,1 procent och franska CAC40 noterades ned 0,7 procent.

I toppskiktet av storbolagsindexet syntes Hexagon med en uppgång om 0,2 procent, och var därmed den enda OMXS30-pjäsen på plus. Mättekniksbolaget redovisade på morgonen ett justerat ebit-resultat på 301 miljoner euro vilket var strax över analytikerkonsensus på 284 miljoner euro. Hexagons nettoomsättning ökade organiskt med 20 procent och kom in ungefär i linje med förväntningar.

Bland storbolagens förlorare skönjandes investmentbolagen Kinnevik och Investor som backade 1,5 respektive 0,9 procent. Citigroup har nedgraderat Investor, som handlades vid 213 kronor, till sälj från tidigare neutral men skruvar samtidigt upp riktkursen till 192 kronor (177:75).

Rapportaktuella Eltel fick en kylig reaktion av börsen. Bolaget, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastruktur, backade 1,5 procent efter att ha redovisat ett operativt ebita-resultat på 4,4 miljoner euro för det andra kvartalet (2,8).

Hanza mottogs i stället med något muntrare miner av marknaden och steg 0,4 procent efter att kontrakttillverkarens intäkter för det andra kvartalet hamnade på 634 miljoner kronor (559).

Handelsbanken har överlåtit sin kortinlösenverksamhet till Worldline för 2 miljarder kronor. Verksamheten hade ett provisionsnetto på cirka 190 miljoner kronor och externa kostnader om 20 miljoner kronor räkenskapsåret 2020. Handelsbankens A-aktie var upp 0,6 procent.

Samhällsfastighetsbolaget SBB har köpt 15 procent av Arlandastad Group för 564 miljoner kronor. Transaktionen finansieras till hälften genom emission av knappt 6,3 miljoner nya B-aktier i SBB till en teckningskurs om 45 kronor per aktie. SBB:s B-aktie bytte händer vid 43:33 kronor, vilket innebär en premie för teckningskursen om knappt 4 procent.

Lundin Mining retirerade 2,2 procent. Gruvbolagets 24-procentigt ägda dotterbolag Koboltti Chemicals har sålt sin Finlandsbaserade verksamhet inom Specialty cobalt för 85 miljoner dollar.

Rizzo rusade nästan 19 procent efter att Stockholms tingsrätt bifallit skomodekedjans ansökan om förlängning av rekonstruktionen med ytterligare tre månader, men som längst till och med 23 oktober i år.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken tagit upp bevakning på börsnykomlingen Profoto och stämplat aktien med köp. Riktkursen sätts på 100 kronor, drygt 23 procent över 81 kronor som den handlades till på tisdagsmorgonen.


Graf: OMXS30 tisdagen den 27 juli

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?