1515
BÖRSEN: NYA REKORDNOTERINGAR INLEDER NY VECKA, OMXS30 +0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avancerade i den inledande handeln på måndagen och handlas därmed ånyo till rekordnoteringar. Ericsson och H&M gick framåt efter en positiv rekommendation respektive försäljningssiffror. Defensiva bolag hängde inte riktigt med i uppgången.

Vid 10.20-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent vid nivån 2.185. Aktier för 4,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var sentimentet också positivt om än inte lika mycket som i Stockholm.

Klädkedjan H&M hade ett bistert första kvartal i det brutna räkenskapsåret för perioden december till februari, men inte lika illa som analytikerna enligt Infronts konsensus hade räknat med. Nedgången i försäljningen summerades till 21 procent. Enligt Infronts samanställning av 17 estimat hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle minska med 23,6 procent. Försäljning under perioden 1 till 13 mars ökade dock med 10 procent. Aktien svarade med en uppgång på drygt 1 procent.

Telekombolaget Ericsson höjdes över 2,5 procent till 116:15 kronor. SEB Equities höjer sin rekommendation för Ericsson till köp från behåll. Riktkursen höjs till 130 från 110 kronor.

Dagens Industri har utfärdat en säljrekommendation för Renewcell. "Hållbarhetsrallyt har pressat upp bolagets aktie till ohållbara nivåer, och varje anställd värderas nu till över 300 miljoner kronor", skriver tidningen. Aktien tappade drygt 8 procent.

Bufab meddelar att den organiska tillväxten för januari och februari var cirka 9 procent och att försäljningen därmed är tillbaka på en nivå betydligt över både 2020 och 2019. Även orderingången ökade. Aktien steg nästan 3 procent.

Forskningsbolaget Calliditas har inlämnat en ansökan om ett påskyndat godkännande i USA för läkemedelskandidaten Nefecon vid behandling av den sällsynta njursjukdomen primär IGA-nefropati. Aktien klättrade upp 3 procent.

Bettingbolaget Leo Vegas förvärvar Expekt för 5 miljoner euro av Betclic Group. Expekt har en svensk spellicens. Nettospelomsättning för den förvärvade verksamheten uppgick under 2020 till 6,9 miljoner euro och verksamheten är lönsam. Aktien sågs upp 5 procent.

Cellink sänktes cirka 1,5 procent. Den globala hedgefondförvaltaren Linden Advisors LP har i fredags förra veckan seglat upp som första publika blankare i medicinteknikbolaget.

Mantex, som säljer lösningar baserade på en patenterad röntgenbaserad mätteknik för biomassa var en klar vinnare med en uppgång på 138 procent. Bolagets produkt Flowscanner har i en utvärdering visat sig kunna ge betydande kostnadsbesparingar hos en av Nordamerikas största massabrukskoncerner.

Storytel får en köprekommendation av Affärsvärlden. Aktien var upp 3 procent.

Börsveckan råder till köp av aktier i Bulten, Christian Berner, AQ, Saab och Traton i veckans utgåva. De berörda bolagen steg med mellan knappt 1 och 6 procent.

Redeye initierar bevakning av bud- och transportbolaget Urb-it och har kommit fram till en värdering om 3:60 kronor per aktie i ett basscenario. Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser där det bevakade bolaget betalar för bevakningen. Aktien trycktes upp nästan 10 procent.

På måndagen är det premiär på Nasdaq First North för jordbruksrobot-bolaget Ekobot. Nyemissionen på 20,5 miljoner kronor med teckningskurs 44 kronor per unit inför noteringen tecknades till 189 procent. Varje unit bestod av två aktier och en teckningsoption. Under måndagsförmiddagen gjordes avslut vid 17:05 kronor per aktie.

Apropå noteringar förbereder Karolinska Developments portföljbolag Modus Therapeutics en premiär på Nasdaq First North Growth Market under innevarande år. Karolinska Development belönades med en uppgång på 4 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 15 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?