1515
BÖRSEN: LÄTT NEDGÅNG, ASSA ABLOY MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trenden var lätt nedåt på Stockholmsbörsen på fredagen men indexrörelserna var små. Utvecklingen i Sverige var svagare än i övriga Europa, där de ledande börserna noterades på plus för dagen.

Assa Abloy, Skanska och Holmen fanns bland fredagens rapporterande bolag.

Omkring klockan 13.30 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 2.001 och aktier för 10,4 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Assa Abloy backade till en början efter bokslutsrapporten, som visade en organisk försäljningsnedgång med 5 procent och ett justerat rörelseresultat som var nästan 4 procent lägre än väntat. Aktien hämtade sig dock samtidigt som en rapportkonferens pågick.

"Det som framkom var att rörelsemarginalen, som kom in 0,5 procentenheter sämre än väntat, tyngdes med ungefär 0,8 procentenheter av kostnader i samband med avyttringen av Gardesa, så rensat för det såg det i stället ganska bra ut", sade Markus Almerud, analytiker vid Kepler Cheuvreux och närvarande vid rapportkonferensen, till Dagens Industri.

Assa Abloy steg 3,3 procent.

Skanska sjönk 3,2 procent. Byggbolaget presenterade visserligen ett något högre rörelseresultat än väntat, men omsättning, orderingång och utdelning inkom något under analytikerförväntningarna. Vd Anders Danielsson anser att resultatet i byggverksamheten var stabilt, men att lönsamheten kan förbättras och att strategin för att göra det kvarstår.

Svagast i OMXS30 var Securitas, som tappade 3,3 procent till 124:70 kronor. Aktien har fått en sänkt rekommendation av Carnegie till behåll från köp. Riktkursen sänktes till 142 från 155 kronor.

Bland vinnarna hos storbolagen fanns, utöver Assa Abloy, även Evolution som steg 1,7 procent till 906:60 kronor. Carnegie har höjt sin riktkurs för livekasinobolaget till 890 kronor från 725 kronor, medan rekommendationen behåll upprepas.

Holmen visade i sitt bokslut upp ett rörelseresultat som var 13 procent högre än analytikerna räknat med och rörelsemarginalen var också högre än väntat. Bolaget meddelade också att det lämnar en extrautdelning på 3:50 kronor utöver den ordinarie på 7:25 kronor per aktie. På minussidan uppgav Holmen att efterfrågan på papper har minskat som en konsekvens av covid-19 och bolaget har därför tvingats till produktionsbegränsningar. Aktien handlades upp 2,7 procent.

Teknikkonsulten ÅF Pöyry steg 2,6 procent sedan det justerade ebita-resultat kommit in något högre än vad analytikerna hade räknat med. Även utdelningen blev högre än väntat medan omsättningen däremot var något under konsensus.

Bland övriga rapporterande bolag backade Svedbergs och Rejlers med 6,6 respektive 6 procent efter sina respektive rapporter.

Nordnet avancerade 3,3 procent med stöd av höjd rekommendation från DNB Markets samt höjda riktkurser från SEB och Carnegie efter torsdagens rapport. Bolagets börsvärde på 40,8 miljarder kronor ligger numera i nivå med rivalen Avanza, vars börsvärde uppgick till 41,4 miljarder.

Ögonsensorbolaget Tobii fortsatte upp 2 procent till 68:80 kronor, efter att på torsdagen ha lyft drygt 20 procent efter sin rapport. Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll, medan Carnegie upprepat sin behållrekommendation och höjt riktkursen till 70 kronor.

Synact Pharma föll 3,4 procent efter att ha gjort en riktad nyemission till en kurs som var 15 procent under torsdagens stängningsnotering.

Addtech stärktes 6,7 procent efter höjd rekommendation till köp från Carnegie.OMXS30 fredag 5 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?