1515
Annons
BÖRSEN: SINCH RASAR EFTER INBROMSNING I TILLVÄXT, OMXS30 -0,7%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades nedåt på torsdagen mot bakgrund av ett nyhetsflöde med fokus på delårsrapporter och utvecklingen det spända läget i fråga om Ukraina och Rysslands truppförflyttningar vid grannlandets gränser.

Vid 11.40-tiden var OMXS30 ned med 0,7 procent till nivån 2.247 med aktier för drygt 7 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute på kontinenten handlades tyska DAX och franska CAC40 några tiondels procent högre.

En klart bidragande orsak till att OMXS30 drogs ned samtidigt som kontinentens börser steg stod att finna i en rejäl kursreaktion för molnkommunikationsbolaget Sinch.

Aktien backade 16 procent efter att bolaget rapporterat ett justerat ebitda-resultat på 471 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2021. Analytikerna hade räknat med 507 miljoner kronor, enligt Infronts estimatsammanställning. En omsättning 9 procent bättre än förväntat räckte inte för att blidka investerarna. Den sentida organiska utvecklingen beskrevs som "mindre tillfredsställande" av vd Oscar Werner och huvudfokus under 2022 är att vända trenden.

Sinchs organiska tillväxt klättrade ned till 29 procent i fjärde kvartalet, från 41 procent i det föregående kvartalet.

Övriga bolag i botten var Swedbank, klädkedjan H&M, SEB och Handelsbanken, med nedgångar kring 1,5 procent vardera.

Telekombolaget Ericsson toppade klart omsättningslistan i OMXS30 för andra dagen i rad efter beskedet om att bolaget varit inblandat i korruption i Irak som misstänks involvera mutor till terrorsekten IS. Torsdagens nedgång var 1,1 procent.

Bland bolag som registrerade uppgångar noterades fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, medicinteknikbolaget Getinge och mätteknikbolaget Hexagon vardera runt 1 procent högre.

Gamingbolaget Embracers rapport fick ett ljummet mottagande och aktien pendlade mellan upp och nedgång. Vid lunchtid hittades aktien kring nollstrecket, efter att redovisningen avslöjat ett rörelseresultat på 1.119 miljoner kronor, mot väntade 1.052 miljoner. Nettoomsättningen uppgick till 5.085 miljoner kronor, mot förväntan om 4.183 miljoner kronor. Embracer meddelade också att ambitionen är att notera på Nasdaq Stockholms reglerade huvudlista före slutet av 2022, tidigare än förväntat.

Värmeteknikföretaget Nibes kvartalssiffror var ungefär i linje med analytikernas förväntan, vilket inte räckte till för att se positiv kursutveckling när bolaget samtidigt meddelade problem i försörjningskedjan som skadat leveransförmågan. Osäkerheten väntas vara ett orosmoln under hela året, bedömer vd Gerteric Lindquist. Aktien, som haft en tuff start på året, var ned 4 procent.

En större förlorare efter rapport var diagnosbolaget Immunovia, som rasade 15 procent efter att förlusten uppmätt 47 miljoner kronor (46) och nettoomsättningen 0,3 miljoner kronor (0,2).

Kasino- och bettingoperatören Angler Gaming rasade med 30 procent efter att ha rapporterat en intäktsminskning om 19 procent för det fjärde kvartalet jämfört med motsvarande kvartal året innan. Rörelseresultatet minskade i sin tur med 64 procent till 1,5 miljoner euro.

Några bolag med positiv utveckling efter att böcker öppnats och delår redovisats var installationsbolaget Eltel (7 procent), balkongtillverkaren Balco (6 procent) och järnvägsbolaget Railcare (3 procent).


Bild: OMXS30 den 17 februari

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera