1515
BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA FREDAGSHANDELN PÅ MINUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna på svagt minus på fredagen.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-markets en nedgång om 0,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för de ledande Europabörserna var ner mellan 0,6 och och 0,9 procent

USA-börserna lyckades på torsdagen vända upp och avsluta handeln på plussidan, efter en initial nedgång. Hopp om nya finanspolitiska stimulanser gav stöd. Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har enligt senatens demokratiske minoritetsledare Chuck Schumer, gått med på att fortsätta diskussionerna kring ett stimulanspaket med Demokraterna.

Dow Jones industriindex stängde på plus 0,2 procent, S&P 500 steg 0,4 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex med 0,9 procent.

Asienbörserna hade även på fredagen en blandad utveckling och med något undantag var rörelserna av det mindre slaget.

Virusläget fortsätter att dämpa stämningen på finansmarknaderna. USA har meddelat om ett nytt dagsrekord med över drygt 185.000 nya bekräftat covid-smittade.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan den europeiska läkemedelsmyndigheten godkänna två vaccin som nu utvecklas av amerikanska bolag, Pfizer och Moderna, så tidigt som under den andra halvan av december så länge inga problem uppstår.

Morgonens rapportinflöde har främst kommit från mindre bolag. Modebolaget Björn Borgs nettoomsättning blev 225 miljoner kronor i tredje kvartalet (231). Ökade pandemirabatter pressade bruttomarginalen, som sjönk till 50,4 procent (52,5).

Engelska Skolan, som är under uppköp och där tvångsinlösen är påkallad, redovisar ett nettoresultat för det tredje kvartalet på -0,2 miljoner kronor (17,1). Nettoomsättningen ökade 8 procent och tillväxten förklaras främst av ett ökat antal elever i Sverige samt förvärv i Spanien.

M2 Asset Management har ökat sitt ägande i Corem, vilket utlöst budplikt.

"Vi är glada för att kunna stärka vårt ägande i Corem och vi bedömer att tidpunkten var bra. Att förvärvet utlöser budplikt var inget självändamål utan vi bedömer fortsatt att Corem utvecklas bäst i egen regi som ett noterat bolag på Nasdaq Stockholm", kommenterar M2:s ordförande Rutger Arnhult.

E-handelsbolaget Boozt börjar handlas även på Köpenhamnsbörsen på fredagen i en parallellnotering. Det slutliga priset i erbjudandet att teckna nya stamaktier i samband med noteringen blev 105 danska kronor per aktie. På Stockholmsbörsen stängde aktien på 148 svenska kronor i torsdagens handel.

Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources vill ta in 160 miljoner i en företrädesemission med teckningskurs 50 öre. Torsdagens stängningskurs var 75 öre.

Addlife handlas utan rätt till utdelning om 50 öre och Cibus om 0:07 euro från och med fredagen.


Rekommendationer

* Deutsche Bank sänker sin rekommendation för ABB till sälj från behåll. Riktkursen är 22 schweizerfranc. Aktien stängde på 24:54 schweizerfranc på torsdagen.


Makroagenda

* SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30

* SCB: nybyggnad av bostäder 3 kv kl 9.30

* EMU: hushållens konfidensindikator (prel) november kl 16.00Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?