1515
Annons
BÖRSEN: BANKAKTIER BLAND VINNARNA, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel på plus i linje med ledande Europabörser.

Vid klockan 9.40 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,8 procent till nivån 2.292. Aktier för 2,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX var upp 0,5 procent, Paris- och Londonbörserna med dryga procenten.

Inom storbolagsindex i Stockholm gick kullagerbolaget SKF bäst i inledningen när aktien avancerade 2,5 procent. Sinch, med besked på onsdagsmorgonen om köp av tyska Messengerpeople för 48 miljoner euro, steg 2,4 procent.

Handelsbanken, som ska göra en extrautdelning i form av Industrivärdenaktier, var upp 1,9 procent och även de andra storbankerna gick starkt, Swedbank och Nordea låg på plus 1,7 procent och SEB var upp 1,4 procent. DNB Markets har höjt sin rekommendation för Handelsbanken och sina riktkurser för de andra storbankerna.

Industrivärden handlades ned 1,6 procent i A-aktien.

På motsatta sidan backade Astra Zeneca 1 procent och Assa Abloy handlades strax under oförändrad nivå.

Det tyska lastbilsbolaget Traton, som är noterat på Stockholmsbörsen och där Scania ingår, varnade på onsdagsmorgonen för att försäljningen i det tredje kvartalet blir lägre än väntat som en följd av problem i leverantörskedjan. Traton-aktien var ned 0,7 procent. Sektorkollegan Volvo låg på plus 0,6 procent.

Nent handlades upp 1,6 procent. Bolaget meddelade på morgonen, inför onsdagens kapitalmarknadsdag, att streamingtjänsten Viaplay ska lanseras i fem nya marknader och att siktet är inställt på 12 miljoner abonnenter vid slutet av 2025. Nent siktar nu på en genomsnittlig årlig organisk försäljningstillväxt under 2020-2025 i den övre delen av det tidigare kommunicerade intervallet cirka 18-20 procent.

Sivers lyfte 6,8 procent. Teknikbolaget meddelade på morgonen lansering av nya produkter.

Satellitbolaget Ovzon har genomfört en riktad nyemission som tillför cirka 238 miljoner kronor till teckningskurs 51 kronor. Aktien backade 0,6 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguard klättrade i stället drygt 4 procent efter besked om riktad nyemission till AMF av 1,5 miljoner B-aktier till en kurs om 152 kronor.

Soltechs avser att notera dotterbolaget Advanced Soltech på First North med beräknad första handelsdag den 29 oktober. Soltechaktien steg 3,7 procent.

Blickarna riktas också mot onsdagskvällens räntebesked från amerikanska centralbanken Fed.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?