BÖRSEN: VÄNTAS FALLA TILLBAKA NÄR HANDELN DRAR I GÅNG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter flera raka uppgångsdagar ser Stockholmsbörsen ut att falla tillbaka i öppningen på torsdagen, den sista handelsdagen för veckan.

Omkring klockan 08:30 var de terminen för DAX i Frankfurt ned 0,4 procent samtidigt som FTSE 100 i London hade fallit 0,6 procent. I Stockholm indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång om 1,1 procent.

"Vi ser nya rekordnoteringar över antalet covid-19 fall i sex amerikanska delstater. I Kina har man efter nya utbrott ställt in flyg och åter stängt skolor för att begränsa smittspridning. Den allmänna uppfattningen bland optimister verkar vara att större lockdowns kommer undvikas även om antal smittade fortsätter öka. Kostnaderna är helt enkelt för stora", skriver IG i ett morgonbrev.

På nyhetsfronten har Telia bekräftat transaktionen där innehavet i Turkcell säljs för 530 miljoner dollar, motsvarande cirka 5 miljarder kronor. Innehavet var bokfört till 8 miljarder kronor, vilket innebär att transaktionen kommer att resultera i en kapitalförlust om 3 miljarder kronor som bokförs under andra kvartalet 2020.

Dagens Industri skrev en artikel på morgonen om att det växer krav på skadestånd på flera miljarder mot Volvo och övriga bolag som varit med i en lastbilskartell, enligt den brittiska advokatbyrån Hausfeld. Kepler Cheuvreux konstaterar i en analys att artiklar om skadeståndskrav mot Volvo dyker upp då och då.

Kinnevik-delägda Zalando förväntar sig en signifikant högre försäljning och rörelseresultat i det andra kvartalet än nuvarande analytikerkonsensus. Anledningen till resultatförbättringen uppges vara det förändrade konsumentbeteendet, där specifikt det digitala erbjudandet bidragit. Enligt Zalando har försäljningen och rörelseresultatet ökat i betydande grad under kvartalet.

EQT har bekräftat att riskkapitalbolaget säljer affärssegmentet Credit till brittiska Bridgepoint Advisers.

Skistars rörelseresultatet för räkenskapsårets tredje kvartal minskade till 14,6 miljoner kronor (319) samtidigt som nettoomsättningen sjönk till 486 miljoner kronor (939). Bolaget förklarade så gott som hela intäktstappet med en tidig stängning till följd av covid-19. Bokningsläget inför vintersäsongen 2020/21 är för tillfället +1 procent.

Den försäljning gjord av Systemairs näst största ägare Ebm-papst Group av 10,6 procent av aktierna, som aviserades efter börsstängning på onsdagen, gjordes till priset 162 kronor per aktie, en rabatt på cirka 5 procent.

IT-företaget Proact bedömer att det andra kvartalet har utvecklats bättre än vad marknadens analytiker har prognostiserat. Försäljningen väntas öka med mer än 15 procent samtidigt som det justerade ebita-resultatet väntas öka med mer än 20 procent i jämförelse med motsvarande kvartal året innan.

Forskningsbolaget Oasmias nettoresultat för räkenskapsårets fjärde kvartal steg till 106 miljoner kronor (-79,5) efter att bolaget i slutet av mars tecknat ett avtal med det amerikanska bolaget Elevar Therapeutics.

På torsdagen är det handelsdebut för det Göteborgsbaserade biogasbolaget Biofrigas som noteras på Spotlight Stock Market. Teckningskursen var 4:70 kronor per aktie i nyemissionen som tecknades till 170 procent och tillförde bolaget 960 nya aktieägare. Biofrigas ska tillhandahålla tillverkningsanläggningar för lokalproducerad flytande biogas och därmed bidra till minskade klimatutsläpp i transportsektorn, sade vd Jonas Stålhandske nyligen i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Bland rekommendationer:

SEB Equities höjer riktkursen för Sinch till 950 kronor från 570 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Mips till behåll från köp. Riktkursen sänks till 300 från 320 kronor.

Carnegie sänker sin rekommendation för SCA till behåll från köp. Riktkursen sänks till 109 från 110 kronor.

Carnegie sänker sin rekommendation för Billerud Korsnäs till sälj från behåll. Riktkursen höjs samtidigt till 115 från 105 kronor.

Nordea Markets höjer riktkursen för Nolato till 661 kronor från 596 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

SEB Equities höjer riktkursen för Hexagon till 615 kronor från 585 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Jefferies höjer rekommendationen för Traton till köp från behåll.

Organisationen Aktiespararnas tidning Aktiespararen rekommenderar i senaste numret köp av aktier i kontanthanteringsföretaget Loomis, byggbolaget Skanska, industrigruppen Beijer Alma, diamantbolaget Lucara och teknikbolaget Mycronic, men rekommenderar avvakta i ljudboksbolaget Storytel och bostadsutvecklaren JM.
Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 17 juni


Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?