1515
BIOTEKNIK: GRUNDAREXIT SPÄR PÅ TVIVEL OM MUSKS HJÄRNTEKNIKBOLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En av hjärnteknikbolaget Neuralinks grundare, Max Hodak, har enligt ett Twittermeddelande lämnat det av Tesla-vd:n Elon Musk finansierade projektet.

Max Hodak meddelade på lördagen att han inte längre är en del av Neuralink, ett bolag som arbetar med futuristiska gränssnitt som ska koppla ihop mänskliga hjärnor med modern spjutspetsteknik.

Neuralink grundades 2016 av nio ingenjörer, varav Elon Musk var en av dem. Målet med verksamheten, enligt Tesla-vd:n, är att skapa "övermänsklig kognition". Förlamade ska ges möjlighet att styra smarttelefoner eller robotkroppsdelar med tankekraft. Elon Musk har hävdat att Neuralink kommer möjliggöra en "människans symbios med den artificiella intelligensen" och att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism och psykossjukdomen schizofreni kommer "lösas".

Bolaget utvecklar också robotkirurgi för att implantera de moduler som ska möjliggöra övermänskliga förmågor genom att sy in mikroskopiska kablar och koppla ihop tekniken med hjärnan.

Belackarna har dock radat upp sig. Vid en teknikdemonstration i augusti 2020 kallade det anrika universitetet MIT:s teknikmagasin MIT Technology Review Neuralink för "spekulativ neurovetenskaplig teater" i en skarpt kritisk genomgång av presentationen.

I april skrev Anna Wexler, doktor i neuroetik, i en text för läkemedelsbranschsajten Statnews att den "technooptimism" som förmedlades av nykomlingar i branschen via hajpade presentationer på Youtube helt saknar verklighetsförankring i sina framtidsförutsägelser.

Anna Wexlers text risades dagen efter dess publicering av Elon Musk, som plöjt ner tiotals miljoner dollar ur egen förmögenhet i projektet. Kritiken, som Elon Musk förmedlade på Twitter, saknade dock några bevis för att Neuralinks teknik faktiskt fungerar.

Kort senare publicerade dock Neuralink en video på Youtube där en makak med hjärnimplantat sägs spela ett "pong"-spel med tankekraft.

"Den första Neuralink-produkten kommer möjliggöra för förlamade att nyttja en smarttelefon med tanken snabbare än någon kan använda sina tummar", skrev Elon Musk.

Någon anledning bakom varför Max Hodak lämnar Neuralink gavs inte i hans avgångsbesked, men medgrundaren hävdar att han fortsatt är en "påhejare" av bolaget.



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?