1515
BÖRSEN: VOLVOS TUNGA FALL DROG MED SIG SEKTORN, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk lätt på tisdagen, även om nedgången mildrades under dagens gång. Bland förlorarna fanns många av börsens verkstadsbolag, som drogs med nedåt sedan Volvo på måndagskvällen varnat för produktionsstörningar på grund av halvledarbrist.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 2.168 och aktier för 25,4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Volvos varning om den globala halvledarbristen sänkte aktien med 7 procent. Bristen kommer enligt bolaget att dämpa tillverkningen under andra kvartalet och störningarna uppskattas till mellan två och fyra veckors stillestånd med en negativ inverkan på intjäning och kassaflöde.

Volvo riskerar att förlora upp till halva sitt resultat under andra kvartalet, enligt analytiker. SEB spår i en "grov" bedömning att 25-50 procent riskerar att försvinna av det estimerade resultatet för andra kvartalet. Carnegie spår att ebit kan falla 35 procent och Deutsche Bank bedömer att Volvo kan tvingas minska produktionen med 9 procent för helåret.

I botten av OMXS30 fanns också SKF, Alfa Laval och Sandvik, samtliga 2,5-3,5 procent ned.

Bäst bland storbolagen var Evolution, som steg 2,9 procent, och Ericsson som stärktes 2,7 procent.

I det övriga nyhetsflödet uppdaterade Byggmax sina finansiella mål. Nytt var målet att ha en nettoomsättning på minst 10 miljarder kronor år 2025. Byggvarukedjans vd Mattias Ankarberg betecknade vid en kapitalmarknadsdag marknaden under de första månaderna av 2021 som "väldigt bra". Aktien steg 2,1 procent.

SAS föll 7,7 procent. Flygbolaget är skyldigt att betala kompensation till passagerare för flygningar som ställs in på grund av pilotstrejk, slog EU-domstolen fast på tisdagen.

Minesto handlades upp 4,7 procent efter att ha meddelat att bolagets kraftverk på Färöarna nått en toppeffekt på över 110 kW, och att genomsnittlig kraftproduktion under en tidvattencykel är i linje med "simulerade resultat".

Erik Penser Bank har inlett uppdragsbevakning av medicinteknikbolaget Senzime och kommit fram till ett motiverat värde om 40-41 kronor per aktie. Senzime steg 6,2 procent till 24 kronor.

Ett flödestestprogram för Tethys Oils prospekteringsborrning vid Thameen-1 på Block 49 har avslutats. Inga flöden till ytan kunde uppmätas.

"Ett något mindre steg framåt än vad vi hade hoppats på" kommenterade vd Magnus Nordin. Tethys Oil sjönk 1,5 procent.

Influencerbolaget Tourn har gjort en riktad nyemission som tecknades av bland andra Erik Selin, och som tillförde 9 miljoner kronor. Teckningskursen blev 20 kronor per aktie. Aktien handlades upp 18 procent till 23:60 kronor.

Kasinospelutvecklaren Fantasma Games steg i premiären på First North och stängde vid 38:01 kronor. Inför noteringen emitterades units bestående av fem aktier och fyra teckningsoptioner till teckningskurs 150 kronor. Optionerna i emissionen börjar handlas senare, varför inget pris finns på dessa i nuläget. Kursuppgången var således minst 27 procent.OMXS30 tisdagen den 23 mars

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?