1515
Annons
BÖRSEN: TERMINER NED, SECTRA OCH SVOLDER MED DELÅRSRAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda fredagshandeln nedåt efter att ha stigit majoriteten av handelsdagar under den innevarande veckan. Även terminerna i Europa sågs på rött inför handelsstart.

Svolder och Sectra har kommit med rapport under morgonen och Boliden har meddelat att produktionen i Taragruvan nu delvis återstartats, samt att gruv- och smältbolaget räknar med en negativ rörelseresultatseffekt om preliminärt 250 miljoner kronor för det fjärde kvartalet som en konsekvens av stoppet.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en öppning på minus 0,5 procent för Stockholmsbörsen. Terminen för tyska DAX pekade ned med 0,6 procent medan terminen för franska CAC 40 visade på ett tapp om 0,5 procent.

Börserna i USA summerade nedgångar på torsdagen. Det breda S&P 500-indexet trimmades 0,7 procent, motsvarande en nedgång om 0,5 procent sedan Stockholmsbörsens stängning på torsdagen. Tekniktunga Nasdaq 100 föll 1,7 procent.

Den nya coronavarianten omikron satte i förra veckan press på börserna runtom i världen, men oron kring den högt smittsamma varianten ser ut att successivt ha mildrats under innevarande vecka.

"Även om nyheterna kring omikron fortsätter att peka på att faran inte ska överdrivas så tar många länder ändå det säkra före det osäkra genom att återinföra en del lättare restriktioner. Hur stora kostnader för ekonomin det här kommer medföra är vad marknaderna nu försöker få rätsida på", skriver SEB i ett morgonbrev.

I Asien målades börserna rött under morgonen, då investerare vägde riskerna kopplade till den nya coronavirusvarianten omikron och blickade fram emot kommande inflationsdata från USA senare under dagen. Nedgångar syntes i såväl Tokyo som i Hongkong och Seoul.

På hemmaplan har medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra kablat ut siffror för det andra kvartalet, augusti-oktober, i det brutna räkenskapsåret 2021/22. Orderingången sjönk till 470 miljoner kronor (752) medan rörelseresultatet kom in cirka 6 procent lägre än för motsvarande period i fjol.

Investmentbolaget Svolders resultat efter skatt blev 291 miljoner kronor för det första kvartalet (september-november) 2021/22 (441). Aktiekursen steg 19,8 procent medan substansvärdet ökade 4,1 procent under perioden.

Produktionen i Bolidens Taragruva, belägen i Irland, har nu delvis återupptagits och kommer att öka gradvis allteftersom fler produktionsområden kan återställas. Den sammanlagda negativa påverkan på rörelseresultatet i affärsområdet Gruvor i fjärde kvartalet 2021 är preliminärt uppskattad till cirka 250 miljoner kronor. Produktionen i gruvan stoppades mot slutet av november i år till följd av förhöjda vatteninflöden till gruvan.

Känt har det blivit att Volvo Cars och Northvolt ska öppna ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum i Göteborg, som en del av en investering på 30 miljarder kronor i batteriutveckling och -tillverkning.

På fredagen är det handelspremiär för inte mindre än tre bolag. Diagnostikbolaget Devyser kliver in på First North med en värdering på 915 miljoner kronor där teckningskursen satts till 80 kronor. På First North inleds även handeln i fastighetsbolaget Titania som med en teckningskurs på 20 kronor värderas till 1 miljard kronor. Spotlight får å sin sida tillskott i form av forsknings- och utvecklingsbolaget Nattaro Labs. Här var teckningskursen 7 kronor per aktie vilket ger en värdering på 54 miljoner kronor.


Rekommendationer:

* Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Axfood till behåll från köp. Riktkursen 265 kronor upprepas.

* Handelsbanken Capital Markets inleder bevakning av Vimian med rekommendation köp. Riktkursen är 88 kronor.

* JP Morgan sänker sin rekommendation för Lundin Energy till neutral från övervikt.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?