1515
APPLE: ÖPPNAR FÖR VÄG RUNT TVÅNGSAVGIFTER I APP STORE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska Apple kommer tillåta apputvecklare i dess app-plattform IOS att mejla kunder som ett alternativ till den avgiftsdelning med provision på 15-30 procent som tillfaller techkonglomeratet, framgår av ett pressmeddelande.

Köp inuti appar, som tidigare varit förbjudna att erbjuda på annat håll än inom ramen för IOS-operativsystemet, kommer nu att möjliggöras via mejl.

Apples uppluckring kommer efter åratal av tvister, som hårdnat med en offensiv från en organisation av apputvecklare företrädande bland andra Epic Games och Spotify det senaste året. Apputvecklarna har hävdat att Apple och dess egna konkurrerande bolag, i Spotifys fall Apple Music, gynnas på ett konkurrensmässigt oacceptabelt sätt av den så kallade intäktsdelningen på 15-30 procent.

Nu ska det alltså bli möjligt för apputvecklarna att komma runt problemet genom att mejla kunderna om alternativa betalmöjligheter som ligger utanför IOS kontroll.

Apples regeländring kommer kort efter att Apple förlikat en grupptalan med utvecklarna. Ett separat rättsligt avgörande i fallet där Fortnite-utvecklaren Epic Games dragit Apple inför domstol kommer senare i år. Även politiker på flera platser i världen har fått upp ögonen för den så kallade intäktsdelningen och i vissa fall vänt sig emot densamma och hävdat att Apple profiterar på ett sätt som liknar monopol.

I grova drag kan debatten sägas höra hemma i samma fålla som den om de främst amerikanska plattformsägarna Apple, Amazon och Google. Debatten har kommit att leda till flera länders införande av så kallad "techskatt" för att stävja den snedvridning av konkurrens som hävdas uppstå för aktörer lokaliserade i andra länder där de amerikanska bolagen dominerar med marknadsplatserna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?