1515
BÖRSEN: TERMINER PEKAR MOT LÄTT UPPGÅNG, NYA NOKIAPROGNOSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på onsdagen ut att inleda med försiktigt stigande index, sedan europeiska terminer pekat svagt uppåt och börserna i Asien inlett på plus.

I USA var förhandlingarna i kongressen om ett nytt stödpaket för att lindra effekterna från covid-19 fortsatt hett rubrikstoff. Kongressens fyra högsta ledare möttes på tisdagen i ett nytt försök att få fram en kompromisslösning och signalerade efteråt att framsteg kunde konstateras. Vid stängning var S&P 500 1,3 procent högre.

Omkring klockan 8.30 tydde förhandeln hos IG på en öppning 0,4 procent upp för Stockholmsbörsen OMXS30-index. För DAX stod terminen på plus 0,3 procent och terminen för franska CAC40 var 0,5 procent högre.

Nokia upprepar sina prognoser för koncernen för 2020 och 2021 i ett pressmeddelande med anledning av att bolaget presenterar en strategiuppdatering på onsdagen. Nokia står fast vid att koncernens jämförbara rörelsemarginal ska uppgå till 7-10 procent under 2021.

Uppgifterna om att den amerikanska polismyndigheten FBI utreder penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank, kan komma att få återverkningar även under onsdagen. Företrädare för bankerna har i tidningar försäkrat att de stödjer utredningarna.

Teckningskursen i den riktade emission som Cantargia aviserade på tisdagskvällen blev 62 kronor per aktie. Genom emissionen tillförs Cantargia cirka 564 miljoner kronor före transaktionskostnader. Cantargia stängde på tisdagen på 65:50 kronor.

Eltel i Finland har tecknat en treårig förlängning av ett befintligt avtal med Telia avseende fasta och mobila telekommunikationstjänster. Avtalet är värt cirka 110 miljoner euro.

Powercell har meddelat att bolaget fått order på två bränslecellsystem från en amerikansk global tillverkare av jordbruksmaskiner. Systemen ska användas för tester av elektrifiering av traktorer med hjälp av bränsleceller och vätgas och levereras under slutet av 2020 samt första kvartalet 2021.

Ovzon har fått ett förnyat kontrakt värt totalt 14,6 miljoner dollar från amerikanska försvaret (US DoD), via den amerikanska tjänsteleverantören Intelsat General Corporation, IGC.

Fastighetsbolaget Acrinova har informerats om att Norama Real Estate har sålt sina fastigheter per den 30 december och därmed avslutas förvaltningsavtalet med Acrinova. Acrinova förlorar externa förvaltningsintäkter om cirka 11 miljoner kronor på årsbasis.

Spotlightlistade Acosense har beslutat att genomföra en riktad nyemission av aktier om 8,0 miljoner kronor samt att emittera vederlagsfria teckningsoptioner. Teckningskursen i den riktade nyemissionen är 1:20 kronor per aktie.

Lipidor har tecknat ett nytt samarbetsavtal med Aurena Laboratories, som innebär att Lipidor under en femårsperiod kommer att investera upp till 15 miljoner kronor i samarbetet.

Advertys vd och grundare, Niklas Bakos, sålde den 11 december 523.401 aktier i bolaget till en kurs om 6:50 kronor per aktie. Affären inbringade därmed 3,4 miljoner kronor.

Aleksandr Tabunov, operativ chef för gamingbolaget G5 Entertainment, har sålt 17.000 A-aktier i bolaget. Aktierna såldes till 400:60 respektive 400:80 kronor styck. Totalt inbringades cirka 6,8 miljoner kronor.

På rekommendationssidan har Goldman Sachs höjt sin rekommendation för Atlas Copco till köp från neutral.

SEB har höjt riktkursen för Autoliv till 865 kronor från 840, med bibehållen köprekommendation. SEB har även höjt riktkursen för Ica, till 450 kronor från 440, där behållrekommendationen upprepas.

Axfood har däremot fått en sänkt riktkurs av SEB, till 200 kronor från 230, men även där med en upprepad behållrekommendation.

På onsdagen är det handelspremiär för det danska forskningsbolaget Cessatech, som utvecklar behandlingar för barn, på Spotlight Stock Market. Den unitemission som Cessatech gjorde inför noteringen tecknades till 680 procent. Teckningskursen var 18:80 danska kronor per unit, vilken bestod av två aktier och tre teckningsoptioner, alltså 9:40 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på optionerna som medföljde.

Samtidigt debuterar Scandinavian Biogas på Nasdaq First North. Biogasbolaget genomförde nyligen en riktad nyemission om 350 miljoner kronor, samtidigt som befintliga ägare sålde aktier för 236 miljoner kronor. Teckningskursen blev 37:50 kronor per aktie.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?