Annons
BÖRSEN: RAPPORTFLODEN FORTSÄTTER, NEDGÅNG INDIKERAS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en lägre öppning på torsdagen, efter att rapportfloden fortsatt med storbolag som Swedbank, Evolution, SBB, Essity och Hexagon.

Med en kvart kvar till öppning indikerade IG:s förhandel en nedgång på omkring 0,3 procent i Stockholm, samtidigt som terminen för tyska DAX var ned med 0,3 procent och för CAC40 oförändrad.

Swedbanks delårsrapport kom in bättre än väntat, men liksom sektorkollegan SEB talades det om kostnadsökningar. Guidningen höjs med 1 procent över målet 20,5 miljarder kronor samt ytterligare 500 miljoner för utredningar, som banken satte för knappt två år sedan.

"Kostnaderna steg något. Förutom en svagare krona påverkar även den höga inflationen, framför allt i Baltikum. Trots detta fortsätter vi att investera enligt plan", skriver Swedbank-vd Jens Henriksson.

Livekasinobolaget Evolution kom in i princip i linje med förväntningarna. Vd talade om att efterfrågan på nya så väl som befintliga produkter är mycket stark, men att intäkterna från slotspel inte ökar på ett fullt tillfredsställande sätt.

Fastighetsbolaget SBB meddelade strax innan delårsrapporten avsikter att bilda och knoppa av ett bostadsbolag för att öka fokuset på samhällsfastigheter. Rapporten var därefter ungefär i linje med förväntningarna.

Hygienpappersbolaget Essitys rapport var något svagare än väntat, trots att omsättningen var starkare.

"Våra prishöjningar kompenserar för den höga kostnadsinflationen med en tidsfördröjning om cirka två kvartal", skriver vd Magnus Groth.

Under kvartalet förvärrades kostnadsinflationen ytterligare. Kostnaderna för råvaror, energi och distribution påverkade den justerade ebita-marginalen negativt med 12,7 procentenheter.

"Vi hanterar detta med omfattande prishöjningar och energipristillägg som kommer ha ytterligare effekt under fjärde kvartalet och under 2023", framhåller Magnus Groth.

Mätteknikbolaget Hexagons delårsrapport var också ungefär i linje med förväntningarna, men åt det positiva hållet. Omsättningen stack ut 2 procent över förväntan medan det justerade rörelseresultatet var 3 procent bättre.

"Den gradvisa avmattningen inom Geosystems motverkades av övriga divisioners förbättrade resultat, särskilt i Kina. /…/ Komponentbristen påverkade den organiska tillväxten negativt med -3 procent under kvartalet, men som tidigare kommunicerats förutser vi ett ökat utbud av komponenter framgent och kan bekräfta att situationen bör vara löst vid årsskiftet", skriver vd Ola Rollén.

Vid sidan av de största bolagen utkom också en mängd rapporter från bolag av något mindre storlek.

Läkemedelsbolaget Sobis rörelseresultat var 17 procent bättre än väntat. Bettingbolaget Kindreds vd uppgav sig i samband med rapporten vara "övertygad om att det värsta är över" avseende marginalpress på verksamheten. Snittet för dagliga intäkter har ökat med 27 procent i inledningen av fjärde kvartalet, jämfört med samma period i fjol.

Bostadsbyggnadsbolaget JM presenterade en rörelsemarginal på 11,1 procent, vilket var 1 procentenhet svagare än väntat. Omsättningen 3.589 miljoner kronor var ungefär i linje med förväntningarna.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera