1515
Annons
ASIEN: UPPÅT I REGIONEN EFTER POSITIVA SIGNALER OM KINATULLAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asienbörserna visade mestadels uppgångar på tisdagen i kölvattnet av stark Kinastatistik i kombination med positiva signaler i handelsrelationerna mellan Kina och USA.

Tokyobörsens Nikkei 225 var upp 0,9 procent och Hongkongs Hang Seng steg 0,6 procent.

Den taiwanesiska tillverkaren av elektroniska komponenter Foxconn, en av Apples viktigaste underleverantörer, höjde sent på måndagen sin helårsprognos med hänvisning till en stark försäljning av smartphones och servrar. Foxconn-aktien steg närmare 2 procent på tisdagen.

USA-räntorna gick upp, främst i kortare löptider, och terminerna för de amerikanska börserna indikerade en öppning på plus i eftermiddag när handeln kommer i gång igen efter USA:s nationaldagsfirande.

Positiv inverkan för sentimentet hade uppgifterna om att president Joe Biden väntas offentliggöra en del lättnader i tullarna riktade mot Kina, som Donald Trump införde. Detta för att lätta på kostnadstrycket för hushållen i USA.

USA:s finansminister Janet Yellen och Kinas vice premiärminister Liu He hade på tisdagen ett samtal för första gången sedan oktober, där de bland annat diskuterade tullarna och hur de störda leveranskedjorna kan återupprättas.

En annan positiv faktor var uppgången i Kinas tjänste-PMI från Caixin/S&P Global. Detta index steg betydligt till 54,5 i juni från 41,4 i maj, efter att covidrestriktionerna lättats. Det bekräftar också en tidigare uppgång i det officiella tjänste-PMI till 54,7 i juni.

En tidigare uppgång under tisdagen på Shanghaibörsen raderades emellertid och förbyttes till en nedgång på 0,1 procent.

Annan data i Asien på tisdagen visade att Japans definitiva tjänste-PMI kom in något under det preliminära, men ändå med en uppgång från maj. Inflationstakten i Sydkorea steg mer än väntat till 6,0 procent i juni.

Australiens centralbank, RBA, höjde på tisdagen sin styrränta med 50 punkter till 1,35 procent (0,85). En höjning till just 1,35 procent väntades enligt Trading Economics konsensusprognos.Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
kl 07:20 kl 12:35 Sedan
31/12

Nikkei 225 +0,9% - -8,3%
Hongkong Hang Seng +0,6% - -6,3%
Kinas Shanghai Comp -0,1% - -6,5%
Australia S&P/ASX200 +0,5% - -10,7%

KÄLLA: Infront


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera