1515
APPLE: FRAMGÅNGARNA ÖKAR VILJA KONKURRENSGRANSKA APPLE PAY - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Apples digitala plånbok Apple Pay kan på sikt generera högre intäkter än bolagets appbutik App Store, tror vissa bedömare.

Men framgångarna väntas också leda till att Apple Pay blir allt hårdare ifrågasatt ur konkurrenssynpunkt, skriver Financial Times.

Apple Pay används i dagsläget av 507 miljoner människor, enligt analytiker på Loup Ventures. Det innebär ungefär hälften av alla Iphoneanvändare globalt och vid en jämförelse med antalet användare av tjänsten för fyra år sedan – 67 miljoner – är ökningen både stor och snabb.

Apple uppskattas ta en avgift på 0,15 procent för varje transaktion som görs med Apple Pay och analytiker vid Bernstein räknar med att tjänsten år 2025 kommer att stå för var tionde kreditkortstransaktion som görs globalt.

Men med framgångarna väntas också tjänsten bli föremål för allt hårdare granskning. Thomas Vinje, som är partner vid advokatbyrån Clifford Chance, säger att EU:s myndigheter redan har Apple Pay högt på sina agendor.

"Det är tydligt för mig att det finns en väldigt stor aptit på att driva konkurrensmål mot Apple. Det finns politiskt momentum bakom det", säger han till Financial Times.

En potentiell stridsfråga gällande Apple Pay är det faktum att bolaget blockerar sina konkurrenter från att använda den kontaktlösa tekniken NFC, near-field communication, på Iphone eller Apple Watch.

"Att Apple bara ger kunden ett alternativ för att använda den tekniken för att betala kommer att dra till sig myndigheternas uppmärksamhet", säger Jonathan Osborne, före detta federal åklagare i Florida.

Apple hävdar att restriktionerna handlar om säkerhet. Bolaget uppgav för EU-kommissionen i december att det vill att all användardata förblir privat, och att varken Apple eller butikerna därför lagrar eller har tillgång till kortnummer. Apples kritiker påpekar dock att bolaget ändå ger företag som bilhandlare, hotell eller gymutrustningstillverkare tillgång till NFC-tekniken, så länge den inte används för betalningar.

En annan sannolik stridsfråga är att appen Wallet, där Apple Pay ingår, numera är förinstallerad på alla Iphone och inte kan raderas. Apple är dessutom envisa i sitt sätt att uppmuntra till användning av tjänsten.

"Gör Apple Pay till den förvalda betalningsmetoden när det är möjligt. Om Apple Pay är aktiverat, utgå från att personen vill använda det. Överväg att presentera Apple Pay-knappen som det första eller enda betalningsalternativet, visa den större än andra alternativ eller använd en linje för att visuellt separera den", skriver Apple i en guide för apputvecklare.

Sådana metoder kan räkna med att stöta på patrull inom EU, som nyligen har lagt förslag om att dominanta teknikbolag inte ska få gynna sina egna tjänster på sina plattformar.

Om Apple Pay klarar sig förbi myndigheternas granskningar är dock tillväxtmöjligheterna stora. Analytiker vid Evercore har uppskattat intäkterna från Apple Pay till 6,5 miljarder dollar 2024, medan fintechbolaget Rapyds vd Arik Shtilman räknar med att tjänsten kommer att passera App Store intäktsmässigt. App Store genererade de senaste tolv månaderna nettointäkter på 20 miljarder dollar.

"Det (Apple Pay) kan enkelt få en mycket större inverkan på intäkterna än App Store", säger Arik Shtilman.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?