Annons
TESLA: DOMSTOL SÄNKER RASISM-SKADESTÅND TILL 15 MLN USD (137)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Skadeståndet på 137 miljoner dollar som en jury tillerkänt en tidigare rasismutsatt medarbetare hos Tesla sänks till 15 miljoner dollar, framgår av ett 43-sidigt beslutsdokument som publicerats av en domstol i San Francisco.

Domaren går på samma linje som juryn i fråga om att den anställde faktiskt utsattes för rasistiskt kränkande arbetsmiljö med bland annat verbala tillmälen och i väggar inristade hakkors vid Teslas fabrik i Fremont. Dessutom konstateras att elbilsbolaget inte anses ha gjort tillräckligt för att stoppa kränkningarna.

Det skadestånd som juryn tidigare dömt ut är både straffrättsligt och i fråga om skadestånd så stort att det faller utanför konstitutionella ramverk, skriver domaren. De 137 miljoner dollar som juryn tidigare dömt ut har omskrivits som ett av de största någonsin i ett arbetsrättsligt mål.

I dokumentet skriver domaren vidare att den anställde under sina nio månader i fabriken under 2015 och 2016 utsattes för nedsättande behandling på grund av dennes hudfärg. Särskild vikt läggs vid en rasistisk karikatyr som en av den anställdes överordnade målat i närheten av hans arbetsstation.

Tesla hade i sin tur förordat en ersättning till den tidigare anställde på 300.000 dollar. Bolaget står också inför flera liknande rättsfall i fråga om arbetsmiljön på Fremont-fabriken.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera