1515
RÄNTOR/VALUTOR: DOLLAR MOT KVARTALSLÄGSTA INFÖR FED-PROTOKOLL

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntemarknadsrörelserna var beskedliga på tisdagen medan dollarn försvagades till flermånaderslägsta inför onsdagens Fed-protokoll. Med inflation och Fed-policy på allas läppar märktes viss dollarförsvagning sedan vice Fedchefen Richard Clarida talat sent på tisdagen.

"Investerare kommer att hålla ett nära öga på Fed-protokollet i morgon för att se om det accelererade pristrycket alls diskuterades. I går indikerade Clarida att det är för tidigt att tala om nedtrappade tillgångsköp (tapering) med hänvisning till den oväntat svaga jobbrapporten för april", skrev Danske Markets i tisdagens morgonbrev.

Svensk tioårsränta rörde sig ned 1 punkt till 0,45 procent på tisdagen medan tysk motsvarighet samtidigt visade motsvarande rörelse till -0,11 procent.

Tisdagsagendan var relativt skral ur ett svenskt perspektiv, särskilt som Folkhälsomyndigheten från och med denna vecka endast kommer att hålla pressträffar på torsdagar. Konjunkturinstitutet (KI) släppte dock sin extra företagsmätning som visade på ett oförändrat omsättningsläge i maj mot april.

"För näringslivet som helhet beräknas omsättningstappet i maj vara 8 procent vilket är oförändrat jämfört med förra undersökningen", skrev KI som jämför med ett "normalläge".

De hårdast corona-drabbade branscherna bör komma tillbaka när väl restriktioner lyfts, kanske också väldigt snabbt, sade vice riksbankschef Henry Ohlsson vid ett öppet forum om de långsiktiga effekterna på arbetsmarknaden av coronapandemin, som Riksbanken arrangerade på tisdagen.

Från centraleuropeiskt håll beslutade den tyska författningsdomstolen att godkänna fortsatt deltagande för den tyska centralbanken, Bundesbank, i ECB:s tillgångsköpsprogram.

ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade att det inte finns någon risk för en uthållig återkomst för inflationen i euroområdet var på det inte råder något "tvivel om att ECB:s policy kommer att förbli mycket ackommoderande".

I EMU-statistikväg bekräftades en bild av fallande BNP och sysselsättning i det pandemityngda första kvartalet.

Brittisk arbetslöshet visade däremot på en oväntad dragning nedåt till 4,8 procent i mars, mot förväntan om oförändrade 4,9 procent från februari.

Pundet drog för första gången sedan februari upp till 1:42 mot dollar medan euron samtidigt nådde tillbaka över 1:22-strecket för första gången på lika länge. Dollarn tappade även under nivån 109 mot japanska yen.

Kronan stärktes 5 öre mot dollar mellan måndags- och tisdagseftermiddagen till 8:30 samt något till 10:13 mot euro.

Även tisdagens amerikanska statistikagenda var skral, även om bostadsbyggdata för april visade på ett tungt tapp om nära 10 procent från den starka utvecklingen i mars. Byggloven höll samtidigt uppe väl under den gångna månaden.

"Medan resten av den konsumentmötande ekonomin återhämtar sig dramatiskt kommer både försäljning och byggaktiviteten på bostadsmarknaden att ha det svårare under nästkommande månader", bedömde Ian Shepherdson, chefsekonom på Pantheon Macroeconomics, enligt en kommentar till Dow Jones.

Fed-ledamöterna Raphael Bostic och Richard Clarida framhöll båda på måndagseftermiddagen antytt att det inte är någon större brådska att dra ned på stimulanserna.

Richard Clarida angav dock att eventuella varaktiga rörelser uppåt av inflationsförväntningarna skulle kunna innebära tecken på att policyn behöver justeras.

Inga Fed-tal stod på tisdagens agenda. På onsdagen väntas anföranden både från Raphael Bostic och James Bullard, utöver att protokollet från det senaste policymötet släpps.

Den amerikanska tioårsräntan handlades upp ett par punkter mellan måndagens och tisdagens stängning av svensk räntemarknad till 1,66 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?